Rugi fierbinţi pentru pace, pentru unitate creştină şi iubire între oameni s-au înălţat, ieri, către ceruri, din piepturile a peste 6.000 de pelerini din ţară şi din străinătate, care au venit la Cacica, la celebrarea Sfintei Liturghii Pontificale la Sanctuarul naţional Marian (Basilica Minor). ”Regina Cerului mijloceşte pentru noi”, s-au rugat într-un glas preoţii şi enoriaşii, înainte de începerea Sfintei Liturghii, oficiată la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, de nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, Excelenţa Sa Miguel Maury Buendia, PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei Romano-catolice Iaşi şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, împreună cu un sobor impresionant de preoţi de la parohiile romano-catolice din dieceza Iaşi.
Monseniorul Petru Gherghel le-a urat bun venit pelerinilor din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Italia, Ungaria şi Austria în “Casa Maicii Domnului de la Cacica”, veniţi să aducă “o floare Mamei noastre cereşti”. Cu flori şi tradiţionalele buchete de busuioc în mână, enoriaşii au ascultat cu pioşenie vorbele preoţilor şi au cântat împreună cu ei imnuri de slavă către Fecioara Maria, care „îşi îndeplineşte atribuţiile de Maică a Cerului” şi se roagă pentru păcătoşi “acum şi-n ora morţii noastre”, după cum a spus ES Miguel Maury Buendia, în cuvântul de învăţătură către credincioşi.
“Celor care au primit cuvântul lui Dumnezeu, le-a dat putere să fie fii ai lui Dumnezeu. Fecioara Maria a primit cuvântul lui Dumnezeu, care a devenit trup din trupul ei, propriul ei fiu. Şi noi suntem fii ai Fecioarei Maria şi părtaşi la iubirea sa destinată tuturor oamenilor. Maria, de fapt, îşi îndeplineşte atribuţiile de Maică a Cerului, în ceea ce-i priveşte pe păcătoşii împietriţi în a-şi dispune inimile lor spre convertire, e aceea plină de har, posedă în sine acel har ce îi revine oricărei persoane, pentru a se abandona în credinţă, în speranţă, în iubirea faţă de Dumnezeu şi a descoperi salvarea în Cristos, fiul său, şi Salvatorul nostru. Să ne încredinţăm, aşadar, Mamei noastre, pentru a învinge, asemenea ei, împreună cu Cristos, ultimul duşman care va fi nimicit: moartea.
După cum ne spune Apostolul Paul, în lectura a II-a, în Ea, în Maria, orice om are un loc, un loc pe care doar inima unei mame ştie să-l păstreze fiului aflat departe, chiar dacă este ostil şi rebel faţă de Dumnezeu. Eventual, îl întâmpină aşa cum tatăl îl întâmpină pe fiul risipitor din parabola Evangheliei. Încăpăţânarea, rezistenţa la maternitatea supranaturală a Mariei, neîncrederea, egoismul, individualismul, indiferenţa faţă de aproapele, faţă de valorile spiritului şi faţă de sfârşitul ultim o angajează pe Maria, Cea Binecuvântată între toate femeile. Dacă voi înşivă sau unii dintre cei dragi ai voştri v-aţi simţi departe de Cristos, închişi în voi înşivă, sclavi ai propriului egoism, urmărind plăcerea din dragul plăcerii, surzi faţă de cuvântul umil al legii morale, reticenţi confesiunii, rugăciunilor umile, Euharistiei, nu disperaţi! Sfânta Maria, Maica lui Dumnezeu, se roagă pentru noi, păcătoşii, acum şi-n ora morţii noastre”, a spus ES Miguel Maury Buendia.
”Fecioara Maria ne ajută să ne apropiem unii de alţii, dar trebuie să dorim şi noi asta”
La ”femeia îmbrăcată în soare”, cu ”luna sub picioarele ei” şi care are pe cap ”o coroană din 12 stele” a venit să se roage şi Ioan Antal, în vârstă de 61 de ani, din comuna Faraoani - Bacău. Ne spune că este pentru a patra oară când vine la celebrarea Sfintei Maria, la Cacica, dar este îndrăgostit de Bucovina din adolescenţă. A venit îmbrăcat în costum naţional, la fel ca încă 20 dintre consătenii săi, deoarece pentru el sanctuarul de la Cacica este ”un loc de meditaţie şi reculegere, un loc unde mă purific sufleteşte”. ”Indiferent de religie şi etnie, suntem creştini şi e frumos să trăim în armonie, să fim creştini nu numai din gură. Fecioara Maria ne ajută să ne apropiem unii de alţii, dar trebuie să dorim şi noi asta”, ne-a spus el.
Printre cei care au participat la slujba de la Sanctuarul naţional Marian de la Cacica s-au aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PSD Alexandru Rădulescu, deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, şi preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, primarul comunei Păltinoasa, Eduard Wendling, precum şi vicepreşedintele Provinciei Bergamo din Italia, Pasquale Gandolfi.
Protopopul greco-catolic ucrainean de Bucovina, Nicolae Nicolaişen, şi-a binecuvântat enoriaşii la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”
Cu precizie de ceasornic, la ora 12.00 Sfânta Liturghie s-a încheiat cu ruga ”Miluieşte-ne de toate relele şi milostiveşte-te a da pace”, ”Pace şi iubire după voinţa Ta”, ”Dăruiţi-vă pacea!”. Preoţii au coborât printre enoriaşi pentru a le da Sfânta Împărtăşanie, după care episcopii, restul clerului şi autorităţile civile au plecat în procesiune spre casa parohială.
În paralel cu ceremonialul religios din Sanctuarul Marian, câţiva metri mai spre deal, la micuţa biserică greco-catolică ucraineană ”Adormirea Maicii Domnului”, care datează din anul 1865, credincioşii de acest rit au participat la slujba oficiată de preotul paroh Nicolae Nicolaişen, protopop greco-catolic ucrainean de Bucovina.
Alături de el au slujit preoţi greco-catolici ucraineni din Câmpulung Moldovenesc, Sadova, Rădăuţi şi Maramureş. Nora preotului, Camelia Nicolaişen, ne-a dezvăluit că ea s-a născut într-o familie de romano-catolici din Soloneţul Nou, dar prin căsătorie a adoptat ritul greco-catolic şi ucrainean. Acum se roagă la Sfânta Maria alături de această comunitate, care numără câteva zeci de familii de enoriaşi. Odată cu religia, a adoptat şi portul popular al ucrainenilor de pe aceste meleaguri, verdele de pe broderia bluzei şi de pe fustă amintind de codrii de fag ce stau strajă pe dealurile din jur.
O liturghie greco-catolică a fost oficiată, ieri, şi la Sanctuarul Marian, înainte de Sfânta Liturghie Pontificală, la fel ca şi o Liturghie în limba română şi Liturghii în limbile maghiară, polonă şi germană.