Minivacanţa din perioada 12-15 august nu a fost una de relaxare pentru toată lumea. Spre exemplu, poliţiştii suceveni au fost solicitaţi serios, mai ales că în judeţ s-au petrecut mai multe evenimente la care au participat mii de oameni, iar măsurile de ordine trebuiau asigurate cât mai bine.
„O atenţie sporită a fost acordată activităţii de menţinere a ordinii şi liniştii publice la manifestările culturale şi religioase cu aflux sporit de persoane de la Cacica şi Putna. Mii de persoane au luat parte la aceste manifestări, bucurându-se în siguranţă de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Peste 100 de poliţişti au monitorizat cele două evenimente, atât poliţişti rutieri care au fluidizat traficul, cât şi poliţişti de ordine publică, dar şi poliţişti judiciarişti în ţinută civilă pentru prevenirea furturilor şi a altor fapte antisociale”, a arătat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava.
Cu ocazia acestor evenimente au fost împărţite peste 2.000 de materiale preventive, conţinând sfaturi pentru prevenirea furturilor din auto şi din locuinţe, prevenirea tâlhăriilor şi înşelăciunilor judiciare şi prevenirea faptelor cu violenţă. De asemenea, poliţiştii de prevenire şi poliţiştii de ordine publică au îndrumat cetăţenii şi au derulat activităţi de prevenire şi informare cu privire la reducerea riscului victimal şi adoptarea unor măsuri de siguranţă personală.
Pentru a preveni accidentele rutiere şi ambuteiajele provocate de numărul mare de persoane care s-au deplasat cu autovehicule în această perioadă, pe drumurile din judeţ au acţionat peste 40 de poliţişti rutieri, fiind folosite şi cele 12 aparate radar din dotare.
Consumul de alcool în locurile publice, în atenţia poliţiştilor
Reprezentanţii IPJ Suceava au ţinut să atragă atenţia şi asupra unor manifestări în locurile publice care pot duce la aplicarea unor sancţiuni.
De exemplu, chiar dacă legislaţia română nu interzice consumul de alcool, prevede sancţiuni pentru consumul de băuturi alcoolice în locuri publice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, precum şi pentru comercializarea băuturilor alcoolice către minori.
Pentru a nu se ajunge la fapte antisociale, sau, chiar mai grav, la ciocniri care ar putea degenera în violenţe, poliţiştii recomandă evitarea persoanelor turbulente sau în stare de ebrietate, a străzilor cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoane gălăgioase. Poliţiştii le cer părinţilor să nu lase copiii nesupravegheaţi şi să nu le permită consumul de alcool.
Tot pentru a evita să devină ţinte ale hoţilor sau ale celor care comit tâlhării, oamenii legii au venit şi cu alte sfaturi, respectiv să evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră, să alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice.
În plus, se recomandă deplasarea în grup şi să nu se răspundă la provocările altor persoane, precum şi evitarea companiei persoanelor necunoscute.