Bucureşti, 11 august 2017 - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a monitorizat modul în care societăţile de asigurare au respectat implementarea tarifelor de primă maximale, în perioada 17 noiembrie 2016 - 18 mai 2017, potrivit prevederilor OUG nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.
"Ca urmare a prerogativelor acordate de lege, ASF supraveghează prudențial, cu deosebită atenție, atât piața asigurărilor, piața de capital, cât și piața pensiilor private, fără a tolera derapaje de la normalitate", a declarat Preşedintele ASF, domnul Leonardo Badea.
ASF a analizat şi a monitorizat un număr de peste 3 milioane de poliţe auto obligatorii, emise în intervalul 17 noiembrie 2016 – 18 mai 2017, pe diferite perioade de timp de către cele 9 societăţi autorizate să practice RCA.
În urma analizării datelor raportate a rezultat faptul că asigurătorii au respectat prevederile legale în ceea ce priveşte tarifele de primă maximale, neexistând situaţii în care acestea să fi fost depăşite.
„Analiza elaborată de ASF a evidenţiat câteva aspecte importante care trebuie menţionate: piaţa dă semne de maturizare, inclusiv prin adoptarea de strategii de vânzare pe termen lung în care drepturile şi interesele asiguratului român trebuie respectate, fără niciun fel de abatere. Dezechilibrele şi practicile din trecut nu-şi mai au locul în prezent”, a declarat Vicepreşedintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.
ASF va continua să monitorizeze piața de asigurări și va aplica toate prevederile legale în interesul asiguraților și al stabilității pieței, prin adoptarea de măsuri prudențiale și proactive ce se impun.
*********
Despre ASF
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.