Poliţiştii au fost solicitaţi miercuri după-amiază pentru a interveni la un furt care era în plină derulare pe malul stâng al râului Suceava, în zona Ţibeni. Reclamaţia era pentru un furt de balast şi a vizat aceeaşi zonă şi aceleaşi personaje care au făcut obiectul unor controale în urmă cu mai bine de trei ani.
Povestea are rădăcini mai adânci şi începe din momentul în care familia Vicovan a concesionat o suprafaţă de 6,5 hectare de teren pe malul râului Suceava cu scopul de a amenaja o zonă de agrement. Concesiunea s-a realizat în 2012 de la Primăria Satu Mare şi avea o valabilitate de 25 de ani.
„Noi am dorit să investim bani aici şi să realizăm un proiect serios. Din păcate, de la bun început am avut probleme, iar familia Orzan ne-a creat mereu fricţiuni. Cred că au parte şi de complicitatea unor oameni din Primăria Satu Mare, pentru că altfel nu-mi explic această modalitate brutală de a intra pe terenul concesionat de noi”, a arătat Maricica Vicovan.
Femeia a recunoscut că ea şi soţul ei au un litigiu cu Primăria Satu Mare cu privire la contractul de concesiune, dar a menţionat că procesul este în curs de soluţionare, fără să existe o soluţie până acum.
„E adevărat că nu am achitat sumele de bani prevăzute în contractul de concesiune, dar asta doar pentru că nu sunt respectate condiţiile contractuale şi pentru că nu ne putem folosi de teren. Cei din familia Orzan spun că li s-a transmis de către reprezentanţi ai Primăriei Satu Mare că terenul e liber şi pot exploata balast, dar acest lucru nu este real. Procesul dintre noi şi Primăria Satu Mare nu s-a încheiat încă”, a precizat Maricica Vicovan.
În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura cu primarul din Satu Mare, Ştefan Cramarciuc, dar acesta nu a fost de găsit pentru a exprima un punct de vedere. Nici din partea Poliţiei, instituţie chemată prin intermediul serviciului 112 pentru a lua măsurile legale care se impun, nu am putut obţine un punct de vedere.
Trebuie spus că fotografiile cu excavatorul aflat în plină acţiune au fost surprinse de Maricica Vicovan, care la un moment dat ar fi fost fugărită de cei care se ocupau de exploatarea agregatelor minerale, dar fără a fi agresată.
Precedentul din urmă cu trei ani
Firma aparţinând familiei Orzan a mai făcut obiectul unor verificări şi în mai 2014. La acea vreme, Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu a amendat firma SC Arbeicht Und Spass SRL Ţibeni cu 30.000 de lei pentru exploatare de balast fără autorizaţie. Suplimentar, s-a dispus şi sistarea activităţii firmei până când administratorii acesteia vor catadicsi să facă paşii necesari pentru a intra în legalitate.
O sancţiune asemănătoare a fost aplicată şi de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava. Pentru executare de lucrări fără respectarea articolelor din Legea Apelor, firma din Ţibeni a primit o amendă de 35.000 de lei.
Familia Orzan a recunoscut la acea vreme că nu avea nici un fel de autorizaţie pentru activitatea pe care o prestează. „Noi vrem să facem aici un iaz şi am luat balast să testăm terenul. Terenul îl vom cumpăra noi pentru că a aparţinut unui bărbat care a murit”, a explicat Silviu Orzan.