Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 aug 2017 - Anul XXII, nr. 180 (6596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Metode moderne

Un profesor sucevean dezvoltă aplicaţii care îi ajută pe elevi să înveţe mai uşor matematica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În şcoala viitorului tabla şi praful de cretă abia îşi mai găsesc loc, iar tablele inteligente, proiectoarele şi lecţiile interactive iau locul manualelor şi culegerilor tradiţionale.

Desigur, şcolile sucevene mai au mult de recuperat la toate capitolele de mai sus, însă, spre bucuria elevilor, cadrele didactice care încearcă să fie în pas cu ce se întâmplă în era tehnologiei sunt tot mai multe.

Ovidiu Huţuleac este profesor de matematică şi de informatică la Şcoala Gimnazială Stroieşti, iar preocuparea sa pentru creşterea interesului elevilor la clasă l-a determinat să vină cu instrumente noi în predarea matematicii.

A dezvoltat „de la A la Z” o serie de softuri educaţionale pentru matematică, pentru clasele de gimnaziu, aplicaţii care-l ajută să câştige şi să menţină atenţia elevilor. De altfel, ori de câte ori îi permite timpul, mută lecţiile de algebră, geometrie sau trigonometrie în cabinetul de informatică, unde elevii învaţă şi rezolvă exerciţiile din faţa unui calculator.

„Potrivit studiilor pe care le-am consultat, folosirea acestor instrumente de predare scade timpul de învăţare al elevilor cu o treime şi creşte randamentul lor cu circa 20%. Aceste softuri sunt realizate în concordanţă cu programa şcolară, respectă structura metodică a oricărei lecţii, nu ne abatem de la ceea ce avem în mod normal de făcut la clasă”, a arătat Ovidiu Huţuleac.

Cât despre reacţiile elevilor cu privire la lecţiile cu videoproiector sau faţă de exerciţiile rezolvate cu mouse-ul, profesorul sucevean spune că acestea au fost favorabile, creând un mediu plăcut şi incitant pentru dobândirea şi fixarea cunoştinţelor.

„Elevii de gimnaziu au segmente de concentrare de 10-15 minute, mai demult era undeva la 40 de minute. Atenţia lor trebuie captată, întreţinută, aceste materiale având un atu în această privinţă”, a mai subliniat Huţuleac.

Aplicaţiile dezvoltate de dascălul sucevean sunt puse la dispoziţia tuturor profesorilor care vor să încerce şi mijloace moderne de educaţie, în mod gratuit, site-ul pe care sunt reunite aplicaţiile matematice fiind intitulat Informathgim.

 

„Matematica tot cu creionul în mână se învaţă”

Aplicaţiile dezvoltate de profesorul de la Stroieşti sunt pentru toate clasele de gimnaziu, însă cel mai des folosite sunt cele de la clasele a VI-a şi a VII-a.

Ovidiu Huţuleac subliniază că lecţiile prezentate în format digital sunt eficiente şi ajută la îmbunătăţirea performanţelor mai ales în cazul elevilor care nu obţin rezultate bune la această disciplină. Sunt elevi care nu excelează, sunt participanţi pasivi la lecţii, utilizarea acestor softuri, munca în echipă şi rezolvarea exerciţiilor din faţa calculatorului încurajându-i să se implice şi să lucreze mai mult.

De asemenea, este dovedit ştiinţific că predarea matematicii cu ajutorul calculatorului este benefică şi are rezultate bune în cazul elevilor cu deficienţe de învăţare, care pot întâmpina dificultăţi în a înţelege conceptele matematice sau în a realiza un raţionament matematic corect.

„Aceste softuri ne pot ajuta să ridicăm acea masă de elevi de sub nota 5 sau de 5, o zonă foarte densă la noi în ţară, din păcate. Softurile ne pot ajuta să îi aducem la un 6, chiar 7”, este de părere profesorul.

Acesta recunoaşte că “matematica se învaţă cu creionul în mână”, de altfel performanţa la această disciplină impune acest lucru, alături de multă muncă, studiu individual, dar şi creativitate şi imaginaţie.

De asemenea, profesorul a mai adăugat că aplicaţiile informatice nu sunt metode care pot fi folosite în mod constant la clasă, ci un instrument care facilitează înţelegerea anumitor noţiuni de către elevi, un instrument modern, centrat pe elev, care poate fi alternat cu unele clasice.

 

O tendinţă tot mai pregnantă

Profesorul de la Stroieşti vrea să promoveze aceste metode de predare care câştigă tot mai mult teren şi să-şi îmbunătăţească softurile pe care le-a dezvoltat pentru ca ele „să arate bine, să funcţioneze, să nu se blocheze, să nu dea erori”.

Povesteşte că primul soft creat, acum mai bine de zece ani, reprezenta o claviatură pe care a folosit-o la lecţiile de muzică, de la clasele primare. Ulterior, prin 2010, a dezvoltat o aplicaţie pentru elevii de clasa a VI-a, la matematică, mai mult sub forma unui joc, care a avut succes în rândul elevilor.

„Se adunau câte 3-4 elevi la un calculator, schimbau idei, încercau să găsească soluţii. Stimulează activitatea de grup”, povesteşte Huţuleac.

La nivel naţional, metodele de predare asistate de calculator sunt tot mai prezente, crescând şi numărul profesorilor care încurajează folosirea tehnologiei pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare a elevilor, care transferă şi adaptează lecţiile din cărţi pe aplicaţii interactive şi atractive.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un profesor sucevean dezvoltă aplicaţii care îi ajută pe elevi să înveţe mai uşor matematica.
 Vizualizări articol: 4491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Un profesor sucevean dezvoltă aplicaţii care îi ajută pe elevi să înveţe mai uşor matematica5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei