Un autoturism Dacia Logan al Poliţiei Rutiere a fost parcat neregulamentar, la intersecţia a două străzi, în faţa Policlinicii din municipiul Suceava. Maşina nu era inscripţionată, fiind una dintre cele trei autospeciale de acest gen, cu radar, din dotarea poliţiştilor rutieri. S-a întâmplat ieri, în jurul orei 10.50, iar un echipaj al Poliţiei Locale Suceava, aflat în control, a constatat staţionarea neregulamentară şi a lăsat pe parbrizul maşinii înştiinţarea privind contravenţia săvârşită. La volanul maşinii era o tânără poliţistă care venise la Policlinica Areni din Suceava pentru a aduce probele biologice din cadrul unui dosar penal. Când a văzut camerele video, poliţista s-a urcat în maşină şi a demarat în trombă, vizibil panicată, după cum se poate vedea şi în imaginile de pe site-ul cotidianului nostru.
O parcare neglijentă, la un metru de bordură, care a încurcat evident traficul
Un adevăr este că Suceava este un oraş aglomerat, iar în multe locuri parcările neregulamentare au devenit aproape o obişnuinţă. De mult ori acestea sunt chiar tolerate de poliţişti, tocmai pentru că nu există alternative. În cazul de ieri, din punctul nostru de vedere, poliţista nu are scuză. Asta pentru că a parcat într-o zonă în care a încurcat evident traficul, obturând vizibilitatea multor conducători auto. În plus, după cum se vede clar în imagini, maşina este lăsată neglijent, la aproape un metru de bordură.
Poliţia răspunde: Probele biologice nu mai puteau aştepta un loc de parcare decent
Referitor la acest caz, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a avut o reacţie pe care o considerăm o bătaie de joc la adresa sucevenilor. Parcarea în acel loc ar fi fost imperios necesară pentru că probele biologice de sânge au regim special şi trebuiau să ajungă imediat la Serviciul de Medicină Legală.
„La nivelul IPJ Suceava s-au dispus verificări, însă din primele date rezultă că, negăsind un loc de parcare în zonă şi având de transportat o trusă ce conţinea probe biologice instituţiei de medicină legală, unde urma a se face verificarea toxicologică a acestora, poliţistul a parcat în apropiere. Pe lângă faptul că trusa standard are un conţinut fragil, ea trebuie transportată într-un anumit interval de timp şi cu respectarea unor condiţii de temperatură”, a declarat Corina Dumitraş, de la Biroul de Presă al IPJ Suceava
Ea a invocat un ordin privind normele metodologice, care prevede condiţiile speciale pentru un astfel de transport.
Chiar dacă o acoperire legală se va găsi probabil, asta nu schimbă cu nimic atitudinea celor care ar trebui să fie primii care să respecte legea şi să dea un exemplu privind respectarea ei.
Avertisment verbal pentru poliţistă, de la colegii de la Poliţia Locală
Liviu Manoliu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Suceava, a explicat că echipajul de serviciu a sancţionat mai multe maşini ieri în acea zonă, iar poliţista s-a prezentat la sediul Poliţiei Locale, conform înştiinţării de pe parbriz: „Un echipaj din cadrul Poliţiei Locale Suceava s-a sesizat de parcarea neregulamentară a unor autoturisme pe strada Mihai Viteazul, în municipiul Suceava, în faţa Policlinicii. Acestea au fost atenţionate cu invitaţie la sediul Poliţie Locale pentru clarificarea situaţiei. Ulterior s-a stabilit că unul dintre autoturisme aparţine IPJ Suceava, fiind dotat cu aparat radar. Conducătorul auto a fost la sediul Poliţiei Locale, fiind avertizat verbal”.
Liviu Manoliu a mai subliniat că nu a fost nimic premeditat de către colegii săi.
„Încercăm să prevenim astfel de parcări neregulamentare şi să-i civilizăm pe conducătorii auto, care trebuie să înţeleagă că prin aceste parcări pot îngreuna mult traficul în municipiul Suceava”, a mai spus Liviu Manoliu.
Sancţiunea pentru staţionare neregulamentară este de 4-5 puncte amendă. Asta înseamnă o amendă minimă de 580 de lei. În general, când este vorba de şoferi aflaţi la prima abatere, poliţiştii locali aplică avertismente.
( 9 aug 2017, 13:24:04