25 de copii şi tineri cu dizabilităţi din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului învaţă cum se ţese manual la războiul tradiţional. În cadrul centrului humorean, pe lângă atelierul de ţesături, copiii şi tinerii învaţă să facă şi împletituri din sfoară (tehnica nodului), toate fiind incluse în terapia ocupaţională şi petrecerea timpului liber.
Şefa Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, Mihaela Pintilie, ne-a spus că în paralel cu aceste activităţi la Gura Humorului s-au dezvoltat şi alte meşteşuguri de confecţionare a măştilor tradiţionale şi realizare a unor obiecte decorative, cum ar fi păpuşile tradiţionale şi florile din pănuşi de porumb. „Prin desfăşurarea acestor activităţi se urmăreşte formarea deprinderilor de viaţă independentă a tinerilor, dezvoltarea fizică şi motorie, dezvoltarea motricităţii fine, dezvoltarea imaginaţiei şi comunicării fiecărui copil şi tânăr din centrul nostru, dezvoltare socială şi personală, o mai bună integrare în familie şi comunitate, învăţarea unei meserii”, a adăugat Mihaela Pintilie.
Munca micilor meşteri, răsplătită cu premii
Beneficiarii Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, în jur de 25 de copii şi tineri cu dizabilităţi, împărţiţi în cinci grupe de lucru, participă cel puţin o dată pe săptămână la activităţile atelierului de ţesături. Fiecare beneficiar poate să facă operaţii simple, care necesită abilităţi psihomotorii. Copiii pot opta după preferinţă şi pricepere la oricare dintre activităţile care se desfăşoară în cadrul centrului humorean. De-a lungul anilor, copiii au participat cu produsele create de ei la diverse concursuri, obţinând premii importante: premiul I la faza judeţeană a concursului Olimpiada Meşteşugurilor şi Concursul Internaţional Mâini de Aur Huedin (2015), locul I la Concursul Naţional Micii Meşteri Populari Vatra Dornei (2015), premiul II la Concursul „Europa Affiche”.
Beneficiarii şi personalul din cadrul atelierului de ţesături au fost invitaţi constant la Târgul Meşterilor Populari din Gura Humorului, participând la şase ediţii consecutive. Produsele create de copii şi tineri au fost apreciate pentru autenticitate şi calitate, concurând cu meşteri populari cunoscuţi din Bucovina.
Copii cu dizabilităţi, pricepuţi în mai multe meşteşuguri
Acum doi ani, copiii care activează la atelierul ocupaţional de la Gura Humorului au participat la o expoziţie de măşti tradiţionale şi alte lucrări cu tematică de iarnă, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (Gura Humorului), în parteneriat cu Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unde au avut mare succes, iar perioada de vizitare a fost prelungită cu o lună.
Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „cei mai buni copii de la Gura Humorului, în ciuda dizabilităţii, reuşesc să realizeze produse finite în câte două meşteşuguri şi pot face oricând demonstraţii de lucru în public. Patru dintre cei mai buni copii care frecventează cursurile atelierului de ţesături au fost invitaţi în Germania, în cadrul unui proiect, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava”.
Îşi decorează camerele cu obiecte făcute de ei
Atelierul de ţesături de la Gura Humorului, unde copii şi tineri cu dizabilităţi reuşesc să-şi descopere abilităţile, a fost vizitat de oficialităţi, părinţi, jurnalişti în cadrul evenimentului “Porţi deschise – 2017”. Deprinderile şi talentul copiilor au fost foarte apreciate de toţi cei care i-au cunoscut. Anul acesta, în perioada 13-16 august, opt elevi din cadrul Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului vor participa la câteva ateliere de lucru, în cadrul unui proiect organizat de Asociaţia Anador Bucovina, în parteneriat cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Primăria oraşului Gura Humorului.
Elevii centrului social vor participa cu obiecte confecţionate de ei: trăistuţe tradiţionale, împletituri (tapiserii, bufniţe, suporturi pentru ghivece de flori), măşti tradiţionale, păpuşi tradiţionale, obiecte decorative, colaje din materiale naturale, felicitări. O parte dintre aceste exponate sunt folosite ca decoraţiuni pentru camerele lor de locuit, altele au fost oferite cadou unor sponsori sau persoanelor dragi copiilor. Şefa Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, Mihaela Pintilie, ne-a spus că îşi doreşte ca în anii următori atelierul ocupaţional să se dezvolte şi să găzduiască activităţi cu temă etnografică, fiind un punct de interes şi pentru comunitatea humoreană.