marţi, 8 aug 2017 - Anul XXII, nr. 178 (6594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Doliu

Părintele Gheorghe Brădăţanu a fost condus pe ultimul drum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de credincioşi l-au condus pe ultimul drum pe cel care le-a fost timp de 35 de ani părinte duhovnicesc, preotul Gheorghe Brădăţanu, de la parohia Sfinţii Voievozi din satul Pâraie, comuna Mălini. Vrednicul părinte slujitor a plecat la Domnul joi, 3 august 2017. Slujba Trisanghionului a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, diaconi şi părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, în seara zilei de 4 august. În cuvântul său, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a evidenţiat realizările părintelui Gheorghe Brădăţanu, atât ca părinte slujitor al acestei parohii, cât şi pe plan administrativ când a activat ca protoiereu misionar al Protoieriei Fălticeni, dar şi ca vicar administrativ la înfiinţarea Centrului Eparhial de la Suceava.

Slujba înmormântării a avut loc sâmbătă, 5 august 2017, alături de sutele de credincioşi participând preoţi de la parohii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, slujitori din diverse eparhii, foşti colegi, colaboratori sau elevi ai părintelui. După săvârşirea Sfintei Liturghii, slujba înmormântării a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Damaschin a adus aminte de perioada când părintele Gheorghe Brădăţanu era la Centrul Eparhial şi venea cu problemele administrative de la Mănăstirea Sihăstria Putnei: „Mi-l amintesc pe părintele Gheorghe cum avea grijă şi ţinea în ordine actele administrative. Mi-a rămas în minte scrisul lui frumos şi mi-a rămas în minte cum m-a primit pe mine, un călugăr simplu venit din vârf de munte. Aşa a rânduit Bunul Dumnezeu ca să particip la înmormântarea părintelui Gheorghe, cel care de la început a pus umărul la Centrul Eparhial. Părintele Gheorghe a fost părintele dumneavoastră cât a slujit aici, a fost acela care v-a botezat copiii, i-a cununat, i-a înmormântat pe cei dragi, el a fost acela la care dumneavoastră v-aţi dus uitând că este dimineaţă ori seară, sau dacă părintele nu se simţea prea bine, dacă aţi avut nevoie de o rugăciune de dezlegare sau un sfat. Părintele Gheorghe pleacă dintre noi cu strângere de inimă, aşa cum şi noi vom pleca, pentru că nu ştim ce răspuns vom da în faţa lui Dumnezeu. Ar trebui să ne rugăm pentru două lucruri, şi anume: pentru iertarea păcatelor sufletului adormitului părintelui fratelui nostru, Gheorghe, şi rugaţi-vă şi pentru cei care rămân, însoţiţi-i şi pe ei cu un cuvânt bun, cu o mângâiere sau o îmbrăţişare. Primeşte Doamne, sufletul adormitului părinte Gheorghe întru Împărăţia Ta, şi aşa cum Doamne L-ai primit a fi slujitor în faţa Sfântului Altar aici, în biserica cea pământească, fă-l pe el pentru veşnicie, dimpreună cu toţi cei drepţi ai tăi, la Altarul Tău Cel Ceresc, ca să se bucure sufletul lui, dimpreună cu trecerea alături de draga lui soţie Elena, dimpreună cu toţi cei adormiţi din neamul lui”.

Cuvinte de evocare a personalităţii părintelui Gheorghe au mai rostit pr. Gheorghe Hostiuc, fost inspector de religie la Centrul Eparhial, şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, prof. univ. Mihai Iacobescu din partea Universităţii „Ştefan cel Mare”, din Suceava.

Preot, iconom stravofor şi publicist, Gheorghe Brădăţanu s-a născut în ziua de 19 mai 1950, în localitatea Pâraie, din comuna Mălini. Şcoala primară a absolvit-o în satul natal, apoi a făcut doi ani la Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni, după care a urmat studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeş. În anul 1976 a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu, fiind hirotonit diacon la Catedrala din Oradea, unde a activat şi ca muzeograf şi secretar. În anul 1982 a fost transferat la parohia „Sfinţii Voievozi” din Păraie, fiind hirotonit preot de mitropolitul Moldovei, Teoctist Arăpaşu. S-a căsătorit cu Elena, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Pâraie, având patru băieţi care au urmat studii în teologie, trei dintre ei fiind preoţi.

La sfârşitul anilor ’80 a devenit preot misionar al Protoieriei Fălticeni, iar în anul 1989 a fost ales protopop. După 1990 preotul Gheorghe Brădăţanu a devenit consilier administrativ bisericesc la nou înfiinţata Arhiepiscopie a Sucevei şi Rădăuţilor, fiind şi preşedinte al Unităţilor de Cult Proprietare de Păduri din Protopopiatul Fălticeni. Din poziţiile administrative pe care le-a avut a contribuit la materializarea unor iniţiative legate de construcţia unor obiective: Biserica „Sfinţii Voievozi” şi Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Pâraie, Catedrala „Învierea Domnului” şi Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Fălticeni şi Schitul „Sfântul Gheorghe” din Broşteni. În plan publicistic a reînfiinţat, în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Societatea „Liga Culturală”, a editat foaia religioasă „Biserica străbună”, a colaborat cu diverse publicaţii: Candela (revista Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor), In memoriam, Candela Moldovei, Telegraful român (Sibiu), Crai Nou (Suceava) şi Opinia fălticeneană, şi a contribuit la realizarea programului de televiziune locală „Pâine pentru suflet”. A publicat diferite lucrări, cea mai reprezentativă fiind lucrarea publicată în anul 2005, „Ştefan cel Mare şi Sfânt în poezia română. Antologie”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele Gheorghe Brădăţanu a fost condus pe ultimul drum.
 Vizualizări articol: 6376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Părintele Gheorghe Brădăţanu a fost condus pe ultimul drum5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei