O neglijenţă din partea singurului ofertant care s-a înscris pentru furnizarea de cornuri, din programul guvernamental ”Laptele, mărul şi cornul”, a făcut ca licitaţia pentru acest produs să fie anulată de Consiliul Judeţean Suceava. Deşi procedura se reia mâine, etapele obligatorii prevăzute de lege nu permit semnarea contractului mai devreme de data de 8 noiembrie a.c..
Nici în ceea ce priveşte furnizarea de mere lucrurile nu stau mai bine, şi asta deoarece hotărârea de guvern pentru reglementarea achiziţiei nu a fost adoptată nici acum. Cele aproape 90 de zile care acoperă procedurile arată că elevii şi preşcolarii nu vor primi nici mere în primele luni ale noului an şcolar. Pentru prima oară în ultimii zece ani, la debutul anului şcolar copiii vor primi doar lapte, deşi licitaţia a fost organizată din timp.
Explicaţia pentru această situaţie este foarte simplă şi ne-a fost oferită de administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc. Ea ne-a declarat că la licitaţia lansată de Consiliul Judeţean pe SEAP pentru corn, în luna mai, s-a înscris un singur ofertant, o asociere de patru firme: Mopan Suceava, Parisienne a la Vys Fălticeni, Buzdea Com Fălticeni şi Sava Cazac SNC Broşteni. Consiliul Judeţean a solicitat clarificări vizavi de date tehnice din ofertă, conform legii, numai că până la expirarea termenului legal pentru transmiterea acestora, răspunsul nu a venit. ”Au omis să urmărească sistemul, n-au transmis în termen răspunsul la solicitarea noastră de clarificări, astfel încât procedura s-a încheiat, conform legii, cu anulare. Oferta depusă a fost respinsă ca inacceptabilă”, a precizat Irina Vasilciuc.
Toată procedura de licitaţie pentru corn trebuie reluată de la zero
Practic, nici una dintre cele patru firme nu a urmărit pe SEAP derularea procedurii de licitaţie, astfel încât solicitarea transmisă de CJ nu a fost observată şi clarificările nu au fost transmise în timp util, deşi ofertantul le avea le îndemână.
Legislaţia prevede că, în caz de anulare, întreaga procedură trebuie reluată de la capăt, adică de la momentul din mai, începând cu corespondenţa cu Inspectoratul Școlar în legătură cu numărul de copii pentru stabilirea valorii contractului. Dacă IȘJ transmite astăzi, în scris, câţi copii sunt beneficiari ai acestui program, anunţul de licitaţie poate fi lansat pe SEAP mâine. În condiţiile în care toate etapele se vor derula fără sincope şi nu va fi nici o contestaţie, în data de 8 noiembrie s-ar putea semna contractul pentru furnizarea cornurilor pentru elevi. Valoarea contractului este de aproximativ patru milioane de lei. Chiar dacă absolut toate datele ar fi identice, documentaţia trebuie refăcută integral şi procedura pentru achiziţia cornurilor trebuie reluată de la zero, nu de la momentul solicitării clarificărilor.
La lapte, licitaţia electronică s-a finalizat şi se poate încheia contractul înainte de începerea anului şcolar 2017-2018. Furnizorul de lapte pentru elevi este firma SC Dorna Lactate SA Floreni.
Programul ”Cornul şi laptele” pentru elevi funcţionează din anul 2002; din anul şcolar 2014-2015 în program s-au introdus şi merele.