Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 7 aug 2017 - Anul XXII, nr. 177 (6593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Victimă a doua oară

Toleranţă inexplicabilă pentru faptele de ultraj: pedepse cu suspendare pentru agresorii unui poliţist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o perioadă în care în Suceava se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de ultraj asupra poliţiştilor, fie că este vorba de ameninţări sau agresiuni efective, iar opinia publică are încă vie în memorie drama de pe peronul Gării Burdujeni, unde un poliţist a fost ucis, nici pedepsele stabilite de judecători nu ajută deloc la estomparea fenomenului. Vinerea trecută, Curtea de Apel Suceava a schimbat radical o decizie a primei instanţe, Judecătoria Suceava, care stabilise pedepse cu închisoare pentru doi inculpaţi pentru fapte de ultraj. Este vorba de un tânăr de 20 de ani şi de mama sa, care au atacat un poliţist, la o zi după ce agentul principal de poliţie îl oprise în trafic pe tânăr şi îi ridicase plăcuţele de înmatriculare ale maşinii.

 

Totul a plecat de la un banal control în trafic în care poliţistul şi-a făcut meseria

Victima din acest caz este un tânăr poliţist în vârstă de 27 de ani, lucrător în cadrul Postului de Poliţie Hănţeşti. Pe 9 mai 2016, în timp ce se afla în patrulă, cu un coleg, în misiune de control trafic, acesta a oprit o autoutilitară în care se aflau mai multe persoane de etnie romă. La volan se afla un tânăr care a declarat că nu are asupra sa nici un document de identitate şi nici pe cele ale maşinii. La fel au declarat şi ceilalţi ocupanţi ai maşinii. Tânărul şi ceilalţi pasageri au fost conduşi la sediul Postului comunal de Poliţie Hănţeşti, unde s-au făcut verificări. S-a stabilit că la volan s-a aflat Cristi Stănescu, din satul Hancea, comuna Vereşti. Din verificările făcute ulterior a rezultat că poliţa RCA a maşinii era expirată de câteva zile. Poliţistul nu a făcut decât să pună legea în aplicare şi să-i aplice şoferului o amendă, plus măsura complementară a reţinerii plăcuţelor de înmatriculare.

 

Au venit să-i ceară socoteală poliţistului, în sediul postului comunal

Lucrurile aveau să degenereze major a doua zi, pe 10 mai 2016. Cristi Stănescu, însoţit de membri ai familiei sale, s-a prezentat la Postul de Poliţie Hănţeşti, unde poliţistul era de serviciu.

Cristi Stănescu şi tatăl său au început să se intereseze ce trebuie să facă pentru a-şi recupera numerele de înmatriculare. Agentul de poliţie a sesizat o posibilă tentativă de mituire din partea acestora şi le-a explicat care este procedura şi cum îşi pot recupera legal numerele de înmatriculare. Când şi-a dat seama că nu poate face „pace” cu poliţistul, Cristi Stănescu şi-a schimbat brusc atitudinea.

După cum a reieşit din rechizitoriul de trimitere în judecată al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în baza căruia s-au dat ulterior şi condamnările, Cristi Stănescu a început să se manifeste agresiv verbal: „am eu grijă de tine fraiere, eşti şmecher?”, „Nu vei mai fi şmecher fraiere, îmi bag p..a în tine, o să vezi tu ce o să păţeşti”, au fost câteva din invectivele cu tentă clară de ameninţare.

 

Poliţistul l-a imobilizat pe tânăr, moment în care a fost lovit de mama sa

Din cercetări a rezultată că, după ameninţări, Cristi Stănescu, a vrut să iasă din postul de poliţie.

Tânărul poliţist nu putea lăsa capul plecat într-o astfel de situaţie, astfel că a ieşit afară după el, întrebându-l de ce îl înjură. Din acel moment, după cum se vede şi pe imaginile video care au surprins ce s-a întâmplat, Cristi Stănescu a devenit agresiv, l-a prins pe poliţist de uniformă şi l-a îmbrâncit. Stănescu a încercat să-l lovească, însă poliţistul, care era singur de serviciu în post, l-a pus la pământ pentru a-l încătuşa. A fost momentul în care din maşina familiei a coborât mama sa, Mariana Stănescu. Aceasta l-a lovit pe poliţist cu pumnul în spate şi l-a tras de haine, reuşind să îi asigure scăparea fiului. Membri familiei Stănescu s-au urcat în maşină şi au fugit. Au fost urmăriţi în trafic de către poliţistul ultragiat, tocmai până la Vereşti, unde acesta le-a pierdut urma. Pe parcursul urmăririi, fugarul a circulat pe axul drumului, iar la un moment dat poliţistul a încercat să-l blocheze cu autospeciala sa, însă a fost nevoit să se ferească deoarece inculpatul a accelerat spre maşina de poliţie.

 

Concluzia primei instanţe: „inculpatul prezintă o periculozitate deosebită pentru societate”

Cristi Stănescu şi mama sa, Mariana Stănescu, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru infracţiunile de ultraj şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Prima instanţă care a judecat acest dosar de ultraj a fost Judecătoria Suceava. Procesul a început pe 5 septembrie 2016, iar în noiembrie 2016 magistraţii au decis ca cei doi să primească fiecare câte 1 an şi 10 luni de închisoare, cu executare, în urma contopirii pedepselor pentru ultraj şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Magistraţii Judecătoriei Suceava au reţinut gravitatea faptei şi au considerat că pedeapsa cu executare este un mijloc de constrângere şi reeducare a condamnatului

„Instanţa reţine că, prin modalitatea concretă în care a comis faptele, prin gravitatea deosebită a acestora, prin comportamentul agresiv de care inculpatul a dat dovadă faţă de un organ al statului, s-a făcut dovada faptului că inculpatul prezintă o periculozitate deosebită pentru societate”, au arătat judecătorii în motivarea condamnării.

 

Circumstanţele grave ale faptei de care nu prea s-a ţinut cont

Cei doi inculpaţi au făcut apel împotriva aceste sentinţe, care a fost judecat de magistraţii Curţii de Apel Suceava. Spre stupefacţia poliţiştilor, Curtea de Apel Suceava a admis, vineri, 4 august, apelurile celor doi membri ai familiei Stănescu, astfel că pedepsele au fost suspendate sub supraveghere, pe o perioadă de trei ani de zile. În acest interval, cei doi inculpaţi au de respectat o serie de interdicţii şi restricţii, să urmeze programe de reintegrare socială şi să presteze zile de muncă în folosul comunităţii. Bineînţeles că aceasta este o pedeapsă care are rolul şi importanţa ei, însă pe de altă parte fapta de ultraj a fost deosebit de gravă, din punctul nostru de vedere. Chiar dacă agresiunea în sine asupra poliţistului nu a fost gravă, trebuie ţinut cont de circumstanţele în care s-a produs. Practic, un poliţist care şi-a făcut serviciul în trafic a fost căutat a doua zi la locul de muncă, la postul de poliţie, unde a început să fie umilit şi supus la o presiune psihică majoră de cel pe care l-a sancţionat.

 

Poliţistul a ţinut un discurs emoţionant dar demn în faţa judecătorilor

Săptămâna trecută, la penultimul termen al procesului, poliţistul, victima din acest caz a vorbit în faţa judecătorilor despre drama sa şi a colegilor săi. Întâmplarea a făcut ca un coleg de la ziarul „Bună Ziua Iaşi” să se afle în sala de judecată şi să ne redea în mare ce a spus poliţistul. El a cerut ca pedepsele cu executare să fie menţinute pentru a putea rămâne demn şi mai ales pentru ca astfel de agresiuni să nu se mai repete şi asupra colegilor săi. El s-a întrebat unde ar fi fost astăzi dacă femeia care a sărit pe el, să-şi apere fiul, avea în mână o şurubelniţă sau un cuţit. Ar fi avut, probabil, soarta colegului ucis pe peronul Gării din Burdujeni.

Tânărul poliţist a precizat că va continua să-şi facă munca demn, fără nici o reţinere, şi nu va trece pe cealaltă parte a drumului dacă se va întâlni cu unul dintre inculpaţi.

 

Daunele morale, reduse la aproape jumătate

Discursul său a produs emoţie, însă judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au stabilit ca pedepsele să nu fie executate în regim de detenţie.

Curtea de Apel Suceava a mai decis ca daunele morale care i se cuvin poliţistului după agresiune să fie diminuate de la 20.000 de lei la 12.000 de lei

 

Poliţistul victimă a ultrajului, reclamat aiurea pentru luare de mită

Pentru a avea o imagine completă asupra presiunii la care a fost supus tânărul poliţist, mai trebuie spus că imediat după fapta de ultraj împotriva sa, membri familiei Stănescu au depus reclamaţie împotriva sa la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava. Ei au reclamat că poliţistul le-a cerut mită pentru a le restitui numerele de înmatriculare. A urmat o anchetă din care a rezultat că această sesizare nu are nici un fundament real. Până la acest deznodământ, poliţistul a avut însă de dat declaraţii în faţa ofiţerilor Anticorupţie. O presiune psihică în plus, ba chiar o umilinţă, pe care mulţi poliţişti spun că nu o mai pot suporta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toleranţă inexplicabilă pentru faptele de ultraj: pedepse cu suspendare pentru agresorii unui poliţist.
 Vizualizări articol: 3098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Toleranţă inexplicabilă pentru faptele de ultraj: pedepse cu suspendare pentru agresorii unui poliţist5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei