Consiliul Judeţean Suceava a organizat, sâmbăta trecută, un moment festiv la aniversarea parteneriatului cu regiunile Schwaben, din Germania, Mayenne, din Franţa, şi Cernăuţi din Ucraina. La eveniment au participat oficiali din toate cele patru regiuni, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, vicepreşedintele regiunii Mayenne, Gerard Dujarrier, dar şi şeful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Olexandr Fesciuk, şi preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Ivan Munteanu.
Alături de aceştia au fost prezenţi şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, şi fostul prefect Vasile Ilie, cei care au semnat protocoalele pentru încheierea parteneriatelor dintre cele patru regiuni.
În cuvântul său de deschidere, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat că îl onorează faptul că poate sărbători împlinirea a 20 de ani de parteneriat cu regiunile Schwaben şi Cernăuţi şi a 17 ani de parteneriat cu regiunea franceză Mayenne. „Vreau să le mulţumesc celor care au pornit acest parteneriat, şi vreau să o fac cu mult respect faţă de regretatul Constantin Sofronie, şi vreau să-i mulţumesc preşedintelui Gavril Mîrza şi domnului Vasile Ilie, care era prefect, dar şi tuturor celor care au început acest parteneriat din partea română”, a spus Flutur. El a subliniat faptul că în anul 1997, la şapte ani de la Revoluţia din ‘89, judeţul Suceava a fost una dintre puţinele zone din România care „a fost adoptată” de o regiune din Europa, Schwaben, iar trei ani mai târziu de regiunea Mayenne din Franţa. Gheorghe Flutur a spus că cei 20 de ani de parteneriat s-au concretizat prin nenumărate realizări în domeniul asistenţei sociale, sănătăţii, învăţământului, dar şi în dezvoltarea relaţiilor cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Camera de Comerţ şi Industrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi în colaborarea cu primăriile sucevene.
„Prin acest parteneriat, judeţul Suceava este o şcoală în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului. Sunt alte judeţe care vin să înveţe asistenţă socială şi protecţia copilului de la specialiştii noştri”, a spus Flutur. El a ţinut să-i mulţumească şi fostului director al Institutului „Bukovina” din Augsburg, Otto Halabrin, acesta fiind unul dintre cei mai puternici susţinători ai parteneriatului dintre Suceava şi Schwaben.
Invitat să ia cuvântul, fostul preşedinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza, s-a declarat impresionat de evoluţia parteneriatului cu Schwaben şi Mayenne, de la semnarea lui şi până în momentul de faţă. „Suntem doi martori aici, eu şi domnul Otto Halabrin, şi ştim ce eforturi au fost făcute din partea Germaniei pentru acest parteneriat. Şi pot să spun că dacă nu era partea germană, acest parteneriat cu regiunea Schwaben, nu ar fi fost posibil”, a spus Gavril Mîrza.
Preşedintele din Schwaben: „ În condiţiile provocărilor actuale, suntem un model prin acest parteneriat”
Fostul preşedinte al CJ Suceava a ţinut să amintească şi de contribuţia avută la încheierea şi dezvoltarea acestui parteneriat de către regretatul Georg Simnacher, fostul preşedinte al regiunii Schwaben. „Venirea la conducerea regiunii a lui Jurgen Reichert ne-a bucurat şi am reuşi să continuăm la o scară mult mai mare acest parteneriat. Şi, cu sinceritate, mă bucur că acest parteneriat a continuat. Vă felicit domnule Gheorghe Flutur pentru că aţi continuat ceea ce s-a început cu trudă”, a afirmat Gavril Mîrza. La rândul său, fostul prefect al judeţului, Vasile Ilie, s-a declarat onorat că poate participa la aniversarea a 20 de ani de parteneriat cu regiunea Schwaben. „Mă bucură faptul că acest parteneriat a fost dezvoltat pe toate planurile. Vreau să mulţumesc partenerilor germani, celor din Franţa şi celor din Cernăuţi pentru acest parteneriat, şi să-i felicit pe toţi cei care au pus umărul la dezvoltarea lui”, a declarat Vasile Ilie.
În discursul său, preşedintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, a ţinut să sublinieze faptul că relaţiile dintre Bucovina şi regiunea pe care o conduce sunt vechi de 60 de ani. Jurgen Reichert a amintit că regiunea Scwaben a asigurat patronatul pentru cetăţenii germani repatriaţi din Bucovina. El a afirmat că semnarea unui parteneriat cu judeţul Suceava a fost „o idee extraordinară”. „În condiţiile provocărilor actuale, suntem un model prin acest parteneriat, pe care îl putem numi o <Mică Europă>. Consider că dacă nu ar fi existat, un astfel de parteneriat între regiunile noastre ar fi trebuit cu siguranţă înfiinţat”, a mai declarat Jurgen Reichert.
Manifestările pentru aniversarea parteneriatului dintre cele patru regiuni vor continua zilele următoare în regiunea Cernăuţi, acolo unde va avea loc şi turneul de fotbal „Patru regiuni pentru Europa”.