Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 aug 2017 - Anul XXII, nr. 175 (6591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controale

ITM Suceava verifică dacă angajatorii oferă condiţii salariaţilor pe perioada zilelor cu temperaturi ridicate extreme

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectorii de muncă îi vor monitoriza în următoarele zile pe agenţii economici suceveni pentru a constata dacă aceştia oferă condiţii de lucru salariaţilor pe perioada zilelor cu temperaturi ridicate extreme. Şeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, a spus că în condiţiile în care pentru zilele de 4-5 august a fost anunţată o avertizare meteorologică de cod portocaliu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat, inspectorii de muncă vor verifica modul în care angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecţia salariaţilor. Romeo Butnariu a spus că în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, ce depăşesc +37 grade Celsius, sau temperaturi care corelate cu condiţii de umiditate mare pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, printre acestea numărându-se reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea a 2 – 4 litri de apă minerală de persoană pentru fiecare schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, dar şi punerea la dispoziţie a unor duşuri.

Butnariu a explicat că în situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor decide, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11:00 şi după ora 17:00, sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

„Aceste măsuri vor fi stabilite dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. De reţinut ar fi faptul că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă”, a spus şeful ITM Suceava.

 

Sancţiunile sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei

În acelaşi timp, pentru astfel de perioade se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată, fie prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior, sau fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Romeo Butnariu a mai explicat că angajatorii au obligaţia de a lua o serie de măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi ridicate extreme, şi anume asigurarea examenului medical la angajare, precum şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi ridicate, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni sau care au contraindicaţii privind munca la temperaturi ridicate extreme.

Sancţiunile contravenţionale prevăzute de prevederile legale cu privire la măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ITM Suceava verifică dacă angajatorii oferă condiţii salariaţilor pe perioada zilelor cu temperaturi ridicate extreme.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ITM Suceava verifică dacă angajatorii oferă condiţii salariaţilor pe perioada zilelor cu temperaturi ridicate extreme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei