Ultimul raport al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava a scos în evidenţă o problemă semnalată în multe dintre localităţile rurale din judeţ: posturile comunale de poliţie sunt adesea închise, chiar în timpul zilei, între orele 8.00 şi 16.00.
„În majoritatea localităţilor unde au avut loc întâlniri cu reprezentanţii ATOP, cetăţenii, primarii, consilierii locali, inclusiv lucrători de poliţie au solicitat regândirea locului şefului de post care trebuie să-şi desfăşoare activitatea numai în comună, să nu mai fie folosit în misiuni de patrulare intercomunale, determinând ca postul de poliţie să rămână închis. Cetăţenii se consideră mai în siguranţă având postul de poliţie încadrat numeric şi calitativ, cu lucrători stabili în localitatea în care locuiesc”, se arată în raportul ATOP.
Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu mai mulţi poliţişti referitor la această situaţie, care este una reală. Cei doi, maximum trei poliţişti de la posturile comunale sunt angrenaţi în patrulele de permanenţă constituite la nivelul secţiilor rurale. Mai concret, pe ture, aceştia sunt de serviciu la intervenţii la evenimente şi cercetare la faţa locului, acoperind în cadrul acestor patrule mai multe comune, unii chiar câte 7-8 localităţi. Acest sistem, ne-au explicat poliţiştii, are şi avantaje. Asta pentru că, pe sistemul vechi, poliţiştii răspundeau doar de postul lor comunal, însă trebuiau să asigure permanenţă. Practic, după programul 8.00-16.00, poliţiştii trebuiau să asigure şi permanenţa, chiar dacă de la domiciliu. Aşa se ajungea la situaţii hilare, în care un poliţist rămânea singur la post (când avea de exemplu un coleg în concediu de odihnă sau concediu medical) şi era practic de serviciu tot timpul.
Pe de altă parte, după cum se arată în raportul ATOP, primarii şi nu numai cer ca măcar un om, şeful de post, să răspundă doar de comună, să se axeze pe problemele locale şi să fie de găsit la postul comunal măcar de luni până vineri, la program 8.00-16.00. Sunt şi contestatari ai acestui sistem, care arată că oricum situaţiile de urgenţă sunt anunţate prin 112 şi omul are nevoie de o patrulă de poliţie care să fie disponibilă indiferent de ora din zi sau din noapte. Marea problemă este însă că poliţia în general se confruntă cu deficit de personal, care se va accentua şi mai mult după ultimele pensionări, iar aceasta este cauza principală pentru care apar tot felul de probleme, precum cea semnalată de ATOP.