Noi discipline ar urma să apară în programa şcolară a elevilor din România. După ce Ministerul Educaţiei a anunţat că în viitorul apropiat elevii vor învăţa despre sistemul judiciar din România, guvernanţii se gândesc să introducă o nouă materie de studiu la şcoală.
Este vorba despre meşteşugurile tradiţionale româneşti, care se vor preda însă opţional.
Propunerea aparţine Ministerului Culturii, care lucrează la o iniţiativă legislativă de încurajare, protecţie şi perpetuare a datinilor şi de recunoaştere a statutului de meşteşugar popular, inclusiv de predare în şcoală. Reprezentanţii ministerului spun că, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, vor să perpetueze tradiţiile populare „pentru ca ceea ce este acum apanajul celor mai în vârstă să devină o pasiune şi pentru cei mai tineri”.
Cât despre orele de educaţie juridică, viitoarea disciplină are la bază un protocol dintre Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public.
Elevii vor putea învăţa la clasă despre organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar din România, despre Constituţia ţării, drepturi şi libertăţi, aspecte ale procesului legislativ, dreptul civil şi penal şi despre prevenirea şi combaterea corupţiei.
Educaţia juridică în şcoli va fi prezentată pe înţelesul elevilor şi adaptată la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi.