Şapte licee din judeţul Suceava vor primi finanţare pentru reducerea ratei de abandon şcolar, creşterea ratei de absolvire şi îmbunătăţirea performanţei la examenul de bacalaureat. În funcţie de numărul de elevi înmatriculaţi la liceu şi de rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat, liceele primesc finanţări a căror valoare este cuprinsă între 70.000 de euro şi 152.500 de euro.
Liceele beneficiare vor derula proiectele finanţate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, acordurile fiind parte a Proiectului privind învăţământul secundar/ROSE.
La nivel naţional, 271 de acorduri de grant au fost semnate.
Potrivit Ministerului Educaţiei,„finanţarea totală pentru runda 1 de granturi a este de 18.350.303 euro, iar prima tranşă de bani a fost deja trimisă”.
Liceele beneficiare din judeţul Suceava sunt: Liceul Tehnologic "Mihai Eminescu" Dumbrăveni, înscris cu proiectul „Eu pot (profesorul), eu vreau (elevul), noi reuşim (elevul şi profesorul)! (EEN)”; Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc cu proiectul „Să pot eu reuşi – SPER”; Liceul Tehnologic "Vasile Gherasim" Marginea cu proiectul „Educaţia, cartea mea de vizită”; Liceul Tehnologic "Oltea Doamna" Dolhasca - „Randamentul şcolar prin oportunităţi egale la educaţie”; Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" Fălticeni - „Succesul sunt eu”; Colegiul "Vasile Lovinescu" Fălticeni - „Şanse egale pentru dezvoltarea personală şi profesională”; Liceul Tehnologic "Vasile Cocea" Moldoviţa - „Strategie Unitară de Creştere a Competenţelor Elevilor de la Sat (S.U.C.C.E.S.)”.
În cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activităţi eligibile: activităţi pedagogice şi de sprijin, activităţi extracurriculare şi activităţi de renovare şi dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spaţiilor de şcolarizare, respectiv achiziţii de bunuri în scop educaţional. În prima categorie sunt incluse activităţi remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare şi orientare în carieră, dezvoltarea de abilităţi socio-emoţionale, precum şi activităţi specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activităţi cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiţii, acţiuni destinate înfiinţării/dezvoltării de reţele şcolare etc. Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanţat integral de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi se desfăşoară în intervalul 2015-2022.