Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a mărit gradul de alertă după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană de pe teritoriul României, în două gospodării de la periferia municipiului Satu Mare.
Din primele date se pare că boala a părut în urma unei monte între porcii a doi vecini, iar în scurt timp a apărut mortalitatea la toţi porcii din cele două gospodării. Sursa contaminării nu este stabilită cu certitudine. Cadavrele porcinelor bolnave au fost incinerate şi îngropate. Se speră că focarul va putea fi ţinut sub control, cele două gospodării vecine fiind izolate de altele din apropiere.
Sanitar-veterinarii suceveni au toate motivele de îngrijorare după ce boala a dat semne ameninţătoare de apropiere de judeţul nostru, mai întâi la graniţa Ucrainei cu Botoşaniul, iar mai nou la graniţa ţării vecine cu Satu Mare.
Doctorul Ioan Corduneanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a transmis un avertisment către crescătorii de porci, pe care speră că aceştia nu îl vor ignora:„Facem apel la crescători să respecte regulile de bio-securitate în creşterea porcilor, iar orice îmbolnăvire subită să fie raportată imediat la medicii veterinari”.
El a subliniat regulile principale privind creşterea porcinelor: echipamentul de lucru de la adăpostul porcinelor să fie folosit numai pentru acestea, iar alimentaţia pentru porci să nu conţină resturi menajere. Ideea de bază este ca porcul să aibă cât mai puţin contact cu exteriorul, de unde ar putea contracta boala.
Un risc enorm ar fi dacă un crescător ar sacrifica şi comercializa clandestin un porc infestat. Asta ar însemna o contaminare rapidă, pe arie extinsă, extrem de greu de ţinut sub control.
Cel mai important mesaj ar fi ca orice mortalitate sau îmbolnăvire subită să fie raportată imediat la medicul veterinar.
Simptomele bolii care are o rată de mortalitate spre 100%
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând anul trecut în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene.
Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.