Informaţiile din ultimele zile privind faptul că Guvernul României ar pregăti adoptarea unei hotărâri de urgenţă prin care legea pensiilor speciale ar urma să fie modificată, cu efecte directe asupra cuantumului pensiilor, respectiv a vârstei de pensionare, au creat o adevărată panică printre poliţiştii suceveni. În jur de 60 de poliţişti care îndeplinesc criteriile actuale de pensionare şi-au depus în ultimele zile dosarele în vederea pensionării. Aceştia au 25 de ani de muncă în Poliţie şi îndeplinesc actualele condiţii privind pensionarea, situaţie în care, foarte probabil, dosarele le vor fi aprobate. Este, fără îndoială, dreptul lor legal, însă marea problemă este că poliţiştii au ieşit deja în număr foarte mare la pensie în ultimul an, iar deficitul de oameni tinde să devină crunt.
Poliţişti în vârstă de 47-48 de ani vor să iasă la pensie cât mai pot
Vasile Grumăzescu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), filiala Suceava, a confirmat că cei mai mulţi dintre colegii săi care sunt trecuţi de vârsta de 45 de ani sunt panicaţi de zvonurile tot mai apăsate.
„Colegii care au peste 25 de ani de muncă în operativ sunt panicaţi şi au depus rapoarte de pensionare. Sunt oameni de 47-48 de ani, care ar mai fi rămas în sistem câţiva ani, dar care se tem că dacă legea va fi schimbată vor avea pensiile diminuate cu 40%. De asemenea, sunt date destul de clare că vârsta de pensionare ar putea fi crescută până la 55 de ani”, a explicat liderul de sindicat.
Lider de sindicat: „Foarte mulţi dintre colegii mei care au peste 45 de ani au boli din cauza stresului”
El a subliniat că poliţiştii din judeţ, în special cei din mediul rural, acoperă în ture de câte doi oameni câte 7-8 comune, iar volumul de muncă şi riscurile sunt infernale. Oamenii sunt speriaţi că dacă legea se va schimba ar putea să nu mai primească pensii mai mari de 2.000 de lei.
„Foarte mulţi dintre colegii mei care au peste 45 de ani au boli din cauza stresului, presiunea psihologică pe umerii lor este foarte mare şi nu mai rezistă. Suntem foarte puţini, iar asta ne pune în situaţii limită din ce în ce mai des atunci când intervenim la evenimente sesizate prin numărul de urgenţe 112”, a declarat Grumăzescu. El i-a dat ca exemplu pe colegii din comuna Valea Moldovei, pentru care intervenţia la scandalurile din comunitatea de romi de la Mironu sunt la ordinea zilei. În mai multe rânduri, intervenţiile s-au întors împotriva poliţiştilor, care au devenit victime ale infracţiunilor de ultraj.
Criză de poliţişti, dar mai ales de calitate a acestora
Pentru a avea o imagine corectă asupra problemelor de personal de la IPJ Suceava, trebuie avut în vedere că în ultimul an în jur de o sută de poliţişti au ieşit la pensie, tot în baza legii care le-a permis asta, după 25 de ani de muncă în operativ. Practic, Guvernul României încearcă acum să schimbe din mers o lege care a dus la pensionări foarte multe în timp scurt, ceea ce a dus la o criză în toată Poliţia Română. Criza este una privind numărul de oameni, dar mai ales de calitate a acestora. Asta pentru că noii poliţişti, majoritatea încadraţi din sursă externă, deci din rândul civililor, nu au cum ajunge în câteva luni la nivelul colegilor care lucrau de peste 25 de ani în Poliţie.
Dacă numărul de poliţişti care au ieşit la pensie este mare, şi va fi şi mai mare, în locul lor au fost aduşi, în majoritate, agenţi încadraţi din sursă externă, în urma celor două examene organizate anul trecut. În afara acestora, dintre cei care au urmat şcoli de poliţie, la IPJ Suceava au fost repartizaţi 5 ofiţeri şi 9 agenţi.
Plecări masive în mai toate structurile de poliţie
Aşa s-a ajuns ca la secţiile rurale de poliţie din zona Rădăuţi, cum ar fi cele de la Gălăneşti sau Marginea, aproape jumătate din poliţişti să fie din cei încadraţi anul trecut din sursă externă. Oricât de multă dorinţă de muncă şi bune intenţii ar avea aceştia, ei au nevoie de 2-3 ani de experienţă pentru a putea cunoaşte cât de cât munca operativă în Poliţie, adică intervenţii la evenimente, respectiv actele procedurale din cadrul dosarelor penale.
O altă problemă este cu birourile judiciare, acolo unde lucrează poliţiştii care se ocupă de dosarele privind furturi ori fapte cu violenţă. S-a ajuns ca Biroul Judiciar al Poliţiei municipiului Rădăuţi să nu mai aibă nici unul din poliţiştii cu state vechi, care aveau experienţă şi cunoşteau tipologia şi modul de acţiune ale fiecărui infractor în parte. Nici la Biroul de Investigaţii Criminale Suceava situaţia nu este cu mult diferită.
Dintre şefii de poliţii municipale şi orăşeneşti, cei mai mulţi dintre ofiţerii cu experienţă au ieşit de asemenea la pensie.
La fel de rău stă situaţia şi la Serviciul Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, care are mare deficit de personal şi unde mulţi poliţişti au fost nevoiţi să facă singuri în ultimii ani turele de noapte.
În noile condiţii, cu noul val de dosare de pensionare depuse, situaţia tinde să devină şi mai grea, mai ales că nici alte încadrări de tineri nu sunt preconizate pe termen scurt.