Analiza de bilanţ a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava arată că în primele şase luni ale acestui an numărul de infracţiuni comise de suceveni este în scădere faţă de anii precedenţi. Îmbucurător este că scăderile sunt pe toate liniile, fie că este vorba de furturi, fapte cu violenţă ori infracţiuni economice. În scădere sunt şi numărul accidentelor rutiere grave, dar mai ales consecinţele acestora, numărul de morţi în accidente. Poliţiştii spun că aceste rezultate sunt în principal rodul muncii lor de prevenire şi de combatere a infracţiunilor. Parţial este adevărat, iar o altă explicaţie ar putea fi legată de migrarea în străinătate a multora dintre sucevenii care sunt pretabili la comiterea de infracţiuni.
Evoluţia infracţionalităţii în intervalul 2011-2017
În primele şase luni ale acestui an au fost înregistrate 7.972 de infracţiuni, în scădere cu 894 de fapte faţă de primele şase luni ale anului 2016. O analiză mai relevantă este pe ultimii şapte ani, tot la nivelul semestrului I. Datele arată că în anul 2011, în primele şase luni, au fost înregistrate 10.227 de infracţiuni, iar apoi tendinţa a fost de scădere, până la cel mai mic număr de infracţiuni, în acest an, 7.972.
Scăderi importante privind furturile şi faptele cu violenţă
Pe genuri de fapte se constată că cele mai mari scăderi sunt la cele judiciare. Adică cele care afectează cetăţeanul cel mai mult, furturile şi faptele cu violenţă.
Pentru a da doar câteva exemple, la infracţiunile de loviri sau alte violenţe s-au înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, 1.662 de fapte, în scădere cu 346.
De asemenea, furturile sesizate la nivelul judeţului Suceava au un trend descendent cu 14,44% comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2016 (1.759 fapte, cu 297 mai puţine faţă de primele 6 luni din anul 2016). Furturile din locuinţe, de exemplu, au înregistrat o scădere de aproape o sută de fapte, 350 în primele şase luni ale acestui an, cu 91 mai puţine.
Şi la capitolul infracţiunilor de criminalitate gravă cifrele sunt mai mici. Astfel, în primele şase luni ale anului s-a înregistrat o singură faptă de omor, faţă de patru în primele şase luni din anul precedent. În alte trei cazuri de agresiune s-au înregistrat tentative de omor, cu trei în minus faţă de prima parte a anului 2016. De asemenea, s-au înregistrat 21 de infracţiuni de ucidere din culpă, cu zece în minus faţă de prima parte din anul precedent. Aici, la capitolul ucidere din culpă, cele mai multe sunt accidentele rutiere cu final tragic.
S-a murit mult mai puţin pe şosele
Poate cel mai important este că s-a reuşit scăderea numărului de tragedii de pe şosele. Asta în condiţiile în care Suceava a fost în ultimii ani pe un nedorit loc I la nivel naţional la capitolul persoane decedate în accidente rutiere.
Conform analizelor IPJ Suceava, în primele şase luni ale acestui an pe şoselele din judeţul Suceava au avut loc 125 de accidente grave, cu doar unul în minus faţă de primul semestru din 2016. În ciuda numărului mare de accidente grave, consecinţele acestora au fost mai puţin tragice, iar numărul de persoane decedate a fost de 26, faţă de 45 în aceeaşi perioadă din 2016.
Obiectivul conducerii IPJ Suceava este de a menţine acest trend descrescător până la finele lui 2017, iar la final numărul decedaţilor să fie mult sub sinistra cifră a morţilor de anul trecut, 105 persoane. O perioadă foarte grea este cea din luna august, când, statistic, numărul de accidente grave de pe şoselele judeţului Suceava a înregistrat creşteri mari.