Angajaţii municipalităţii sucevene vor beneficia anul acesta de concediu de odihnă prelungit cu o săptămână peste cât au asigurat de drept, pentru a-şi putea reface capacitatea de muncă.
Decizia a fost luată de Consiliul Local Suceava, în baza unei solicitări a Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Suceava, care a anexat buletinele de expertiză întocmite de reprezentanţi ai „Compartimentului evaluare factori de risc din mediul de viaţă şi de muncă”, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
De acest concediu de odihnă suplimentar de cinci zile lucrătoare beneficiază personalul care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Primăriei Suceava şi al serviciilor publice cu subordonare locală (Direcţia Municipală de Evidenţă a Persoanelor, Direcţia Administraţia Pieţelor, Direcţia Generală a Domeniului Public, Direcţia de Ecologizare şi Direcţia de Asistenţă Socială).
Acordarea celor cinci zile lucrătoare de concediu suplimentar este motivată de faptul că personalul îşi desfăşoară activitatea în „condiţii vătămătoare şi periculoase” determinate de:
- suprasolicitare neuropsihică prin lucrul prelungit cu calculatorul;
- condiţii de expunere la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă, peste valoarea limită;
- expunere la climat cald nefavorabil, gaze de ardere, pentru salariaţii de la centrala termică şi personalul de la situaţii de urgenţă;
- expunere la un microclimat variabil şi pericol de agresiune din partea animalelor pentru personalul muncitor de la activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân.
Conform specialiştilor DSP, de acest concediu de refacere a capacităţii de muncă trebuie să beneficieze 437 de persoane care lucrează cu computere şi imprimante şi care sunt expuse la iluminarea ecranului; fenomenul de vibrare a imaginilor; heterogenitatea spectrală a culorilor; dimensiunea, forma şi conturul caracterelor; contrastul imaginii, dar şi la solicitare pentru vederea de aproape.
Acestora li se adaugă 16 salariaţi de la serviciul de ecologizare şi câini fără stăpân, expuşi la fel de fel de pericole şi boli de la animalele cu care intră în contact.
Pentru condiţii de expunere la microclimat cald nefavorabil, gaze de ardere, ortostatism prelungit, cădere pe pavimente lunecoase şi accidente mecanice, de concediu de odihnă suplimentar de cinci zile vor avea parte şi doi angajaţi de la Serviciul pentru situaţii de urgenţă, respectiv de la centrala termică a Primăriei.
Restul salariaţilor sunt încadraţi la condiţii de expunere la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă, în mod curios toate sediile municipalităţii – de la sediul central, clădirea Poliţiei Locale, biroul de Evidenţa Persoanelor, de la mall, Direcţia de Administraţie a Pieţelor etc. - fiind încadrate cu depăşiri ale valorii limită.