Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Suceava recomandă extinderea sistemelor de supraveghere video din localităţile judeţului pentru creşterea siguranţei cetăţenilor. Într-un raport în care a fost prezentată activitatea pe trimestrul al doilea din acest an al ATOP Suceava, preşedintele Autorităţii, col. Eugen Şalar, a precizat că în urma întâlnirilor care au avut loc în această perioadă au fost identificate o serie de probleme cu care se confruntă autorităţile care asigură ordinea publică, dar şi o serie de soluţii pentru creşterea siguranţei cetăţenilor. Eugen Şalar a precizat că un accent important s-a pus pe identificarea de către consiliile locale din judeţ a resurselor financiare pentru introducerea sau extinderea sistemului de supraveghere video.
El a precizat că într-un număr important de localităţi din judeţ aceste sisteme de supraveghere funcţionează în momentul de faţă, ele fiind monitorizate de dispeceratul poliţiilor locale.
Eugen Şalar a arătat că recomandările ATOP au fost ca echipamentele de supraveghere video să fie instalate în spaţiul public, în locuri aglomerate, în târguri şi oboare, la intrarea în şcoli şi grădiniţe, dar şi de montare de echipamente de detecţie şi alarmare la efracţie instalate la instituţiile publice şi agenţii economici.
O altă recomandare făcută de ATOP pentru conducerile localităţilor din judeţ a fost de a aloca fondurile necesare, în fiecare an, pentru îmbunătăţirea confortului public, prin asigurarea vizibilităţii pe timp de noapte, în locuri aglomerate, în târguri şi oboare, la intrarea în şcoli şi grădiniţe, dar şi monitorizarea magazinelor şi barurilor în care se vând produse nepermise minorilor.
Pe de altă parte, el a spus că pe parcursul trimestrului doi al anului au fost semnalate o serie de disfuncţionalităţi de colaborare între structurile de ordine publică şi administraţia publică, aspecte corectate în localităţile Şcheia, Rădăuţi, Mitocu Dragomirnei, Liteni.
În acelaşi timp, ATOP a concluzionat că la nivelul judeţului se impune o mai eficientă implicare din partea secţiilor de poliţie rurală care au arondate posturi de poliţie, pentru planificarea, organizarea şi desfăşurarea misiunilor de ordine publică în mediul rural.
La Dolhasca şi Vicovu de Sus s-a solicitat reînfiinţarea posturilor de jandarmi
Şeful ATOP a adăugat că în urma discuţiilor cu autorităţile locale s-a solicitat şi reînfiinţarea a două posturi de jandarmi în localităţile Dolhasca şi Vicovu de Sus.
„În şedinţele de consiliu judeţean şi în şedinţele ATOP s-au solicitat acţiuni mai hotărâte pentru asigurarea fondurilor necesare consolidării şi reabilitării a 6 posturi de poliţie aflate într-un grad avansat de degradare, iar ultimele date indică faptul că vor fi asigurate aceste fonduri. De asemenea, un număr mare de posturi de poliţie au solicitat înnoirea parcului auto, în special în localităţile de frontieră, precum şi dotarea cu calculatoare şi imprimantă, cum ar fi postul de Poliţie Putna”, a spus Eugen Şalar făcând referire la activitatea ATOP din cel de-al doilea trimestru al anului.
El a precizat că mai multe administraţii locale, dar şi cetăţenii, au semnalat prezenţa insuficientă a poliţiştilor de la compartimentele de circulaţie la decongestionarea traficului auto, unul dintre exemple fiind cel din municipiul Rădăuţi, precum şi în ceea ce priveşte combaterea unor încălcări ale legii privind regimul circulaţiei pe drumurile publice, cum ar fi în comuna Ulma.
Făcând referire la problemele semnalate în această perioadă, Eugen Şalar a precizat că un alt aspect sesizat a fost cel al lipsei accesului la baza de date a poliţiilor locale, cu excepţia celei din Suceava, în acest sens începându-se demersurile necesare pentru întocmirea procedurii specifice pentru administratorul bazei de date, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi al Poliţiei Locale Suceava.