Ziua Imnului Naţional „Deşteaptă-te, române!”, sărbătorită pe 29 iulie, a fost marcată la Suceava printr-un ceremonial care a avut loc în centrul municipiului, în Piaţa Tricolorului. Ceremonia a fost organizată de Centrul Militar Judeţean Suceava, la eveniment fiind prezenţi prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, precum şi reprezentanţi ai asociaţiei veteranilor de război, ai asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere, ai asociaţiei Cultul Eroilor, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Interne.
Sărbătorirea Zilei Imnului Naţional, eveniment la care au participat un număr mic de suceveni, a început cu o slujbă de binecuvântare, după care oficialităţile prezente au vorbit despre însemnătatea acestui moment. În cuvântul său, prefectul Mirela Adomnicăi a spus că Imnul Naţional, „Deşteaptă-te, române!”, a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, şi a răsunat, apoi, în multe momente grele prin care au trecut românii, de la Revoluţia din 1848, la Războiul de Independenţă din 1877, la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 şi până la Revoluţia din Decembrie 1989. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic "Un răsunet", de Andrei Mureşanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann.
„Deşteaptă-te, române!” a fost interzis timp de aproape jumătate de secol, de regimul comunist, fiind cântat însă în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, şi apoi la Revoluţia din 1989. Mirela Adomnicăi a mai amintit că „Deşteaptă-te, române!” a fost proclamat Imn Naţional la data de 24 ianuarie 1990, „pentru a consfinţi continuitatea ideilor de libertate naţională şi demnitate”. „Este o datorie şi o onoare să cinstim acest simbol naţional şi înalta sa semnificaţie. Simbolurile naţionale sunt unice, sunt mândria unei naţiuni şi este important să fie respectate şi să ne călăuzească în tot ceea ce facem împreună pentru binele României”, a spus prefectul Mirela Adomnicăi.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc a subliniat că data de 29 iulie reprezintă o zi deosebită, când toţi românii sărbătoresc Imnul Naţional, o zi care oferă oportunitatea înţelegerii importanţei unirii în jurul valorilor naţionale. „Simbolurile statale definesc identitatea unei ţări, iar respectul faţă de Imnul Naţional reprezintă un omagiu adus înaintaşilor care au luptat cu credinţă şi sacrificiu pentru libertatea şi independenţa României”, a spus Viorel Seredenciuc.
Nu în ultimul rând, viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a arătat că este extrem de important ca toţi românii să sărbătorească această zi a Imnului Naţional, „pentru că ne ajută să întărim sentimentul identităţii naţionale, şi în acelaşi timp să consolidăm sentimentul demnităţii, al spiritului de sacrificiu şi al libertăţii. Aceste lucruri sunt sfinte pentru noi românii şi mereu trebuie să le cinstim şi să le perpetuăm”.
Ceremonia din Piaţa Tricolorului din centrul Sucevei s-a încheiat cu momentul solemn al intonării Imnului Naţional „Deşteaptă-te, române!” de toată asistenţa prezentă la eveniment.