Majoritatea clădirilor cu destinaţie de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava care au obligativitatea de a deţine autorizaţie de securitate la incendii nu au reuşit încă să o obţină deşi ultimele termene limită stipulate de lege se apropie de scadenţă. Este vorba de 102 clădiri, dintr-un total de 144 care au nevoie de autorizaţie, conform legii.
Generalul de brigadă Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a explicat că din cele 787 de clădiri cu destinaţie de unităţi de învăţământ care sunt înregistrate în tot judeţul Suceava, 144 sunt din categoria celor la care este necesară autorizaţia de securitate la incendii. Este vorba de cele la care s-au făcut extinderi, schimbări de destinaţie şi alte intervenţii care le includ în categoria celor care ar putea fi vulnerabile.
Din cele 144, 42 au obţinut autorizarea, în timp ce restul, 102, sunt în diferite faze pentru intrarea în legalitate. Oficialul ISU Suceava a declarat că după legea securităţii la incendiu termenul pentru autorizare este 30 septembrie a.c., cu posibilitatea de a fi prelungit cel puţin până la sfârşitul anului, însă doar în condiţiile în care documentaţia este depusă până pe 30 septembrie.
„Din punctul nostru de vedere nu ne interesează doar documentul în sine, ci să existe şi o protecţie în fapt a copiilor. Mă refer aici să existe o infrastructură potrivită pentru evacuare şi intervenţie în caz de urgenţă, iar personalul didactic să fie instruit, să aibă o primă reacţie care de multe ori este esenţială”, a declarat generalul de brigadă Ion Burlui.
Întrebat dacă ar exista posibilitatea ca vreo unitate de învăţământ să fie închisă din cauza lipsei avizului de securitate la incendii, Burlui a arătat că legea prevede doar amendarea şi nu sistarea activităţii, ca la agenţii economici.
Oficialul ISU şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la astfel de situaţii. Totodată, el a mai spus că din datele pe care le are nu există în judeţul Suceava nici o şcoală care să aibă „cod roşu” de risc major de incendii.