Carmen Agoutin a plecat ieri pe ultimul drum. A fost condusă de familie şi prieteni apropiaţi, adunaţi laolaltă într-un cortegiu funerar ce era deschis de un tânăr care ţinea în mâini fotografia lui Carmen. Veşnic senină, mereu zâmbitoare, întotdeauna optimistă. Şi molipsitor de veselă. Aşa era Carmen. Aşa şi-ar fi dorit, probabil, să fie ţinută minte de cei care au cunoscut-o.
La Casa Mortuară de lângă Dom Polski, un sobor de patru preoţi a oficiat o slujbă religioasă, la care au asistat şi mai multe personalităţi locale, şefi de instituţii, parlamentari şi consilieri locali. A urmat apoi slujba religioasă de la Biserica Învierea Domnului, săvârşită în prezenţa familiei şi a celor ce i-au fost apropiaţi lui Carmen. Ultimul drum al lui Carmen Agoutin s-a încheiat la Cimitirul Pacea, unde lacrimile şi durerea mamei au făcut parcă să plângă şi cerul, o ploaie torenţială de două ore acoperind întreaga zonă imediat după terminarea slujbei. A plâns şi cerul, pentru că nu e nimic mai crâncen pe lumea asta decât durerea unui părinte care îşi îngroapă copilul. Dumnezeu să o odihnească în pace!
O carieră impresionantă
Absolventă a Liceului „Ştefan cel Mare” din Suceava, promoţia 1983, şi a Facultăţii de Filologie (specializare limba germană - limba română) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, în 1987, cu master în Managementul administraţiei publice, la Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti, şi doctorat în filologie, la USV, Carmen Agoutin a predat limba germană la şcoli generale şi licee din Bucureşti şi din Suceava, apoi a început o carieră universitară la catedra de germană de la USV.
A condus, de asemenea, Inspectoratul pentru persoane cu handicap Suceava şi a fost director la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Zvoriştea. A activat peste şase ani în cadrul ONG-urilor şi timp de 16 ani a fost activă şi în politică, în calitate de membru PSD, partid pe care l-a reprezentat şi în calitate de consilier judeţean. În perioada 2013 - 2015 a fost consul la Consulatul României din capitala landului Bavaria.
Boala cruntă a făcut-o să rămână în München, unde statul german a tratat-o până în ultima clipă, ca pe propriul său cetăţean, şi să revină acasă de fiecare dată când suferinţa îi mai dădea drumul din gheare şi putea să-i arate bătrânei ei mame acelaşi chip senin dintotdeauna.
Carmen Agoutin a fost adusă marţi seara la Suceava, în locurile pe care le-a iubit şi lângă oamenii pe care i-a purtat în suflet oriunde se afla.
Ieri dimineaţă a avut loc şi o şedinţă a Consiliului Judeţean Suceava, care a început cu un moment de reculegere în memoria fostului consilier județean Carmen Agoutin. „Pentru colega noastră, care nu mai este printre noi, care a plecat prea repede”, a spus președintele CJ Gheorghe Flutur, atunci când le-a cerut consilierilor judeţeni să o omagieze pe Carmen Agoutin.(M.S.)