Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 iul 2017 - Anul XXII, nr. 169 (6585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

„Copiii volohi – o călătorie spre rădăcini”

Un grup de copii volohi din Ucraina au vizitat Mănăstirea Putna şi Cetatea de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un grup de copii volohi (români) din Ucraina au vizitat recent mai multe obiective istorice din judeţul Suceava, intrând, pentru prima dată, în contact cu istoria adevărată a României. Ieromonahul Eftimie Mitra, de la Schitul Tuturor Sfinţilor Români Grădiştea de Munte, jud. Hunedoara, care a însoţit grupul de copii, ne-a spus că volohii au vizitat muzeul Mănăstirii Putna, unde au văzut cărţi şi obiecte vechi, precum şi alte vestigii din istoria Mănăstirii Putna, prima ctitorie a Domnitorului Ştefan cel Mare.

„Apoi, copiii au vizitat şi mormântul Voievodului Ştefan şi s-au îndreptat spre Chilia Sfântului Daniil Sihastrul, cel care a fost şi duhovnicul domnitorului moldovean. Pe caietul de impresii de la muzeu, Ira Volosin, una dintre fetele din grup, a scris următorul text: <Suntem volohi din Ucraina. Ştefan cel Mare a fost şi este un exemplu bun şi un om încurajator. Excursia e o plăcere>”, a povestit părintele Eftimie Mitra.

 

O călătorie spre rădăcini

La chilia unde a vieţuit Sfântul Daniil Sihastrul, copiii, împreună cu însoţitorul lor, au fost întâmpinaţi de ieromonahul Dosoftei de la Mănăstirea Putna, care le-a vorbit despre războaiele voievodului Moldovei cu turcii şi cu tătarii, le-a prezentat aspecte importante din istoria Moldovei „şi le-a explicat de ce e folositor să cunoaştem istoria, literatura şi arta poporului român”. Părintele Dosoftei le-a vorbit copiilor şi despre folosul studierii ştiinţelor exacte (matematica, fizica, chimia etc.), precum şi despre noţiuni legate de dezvoltarea logicii.

Copiii au stat acolo la un picnic, iar apoi s-au îndreptat spre municipiul Suceava, unde au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei. La Cetate, copiii au aflat despre strategiile de luptă ale Voievodului Ştefan şi caracterul său exemplar. „Ajunşi în municipiul Suceava, copiii au vizitat centrul oraşului, unde şi-au făcut poze pentru a le arăta şi confraţilor lor din comunitatea volohă. La amiază au vizitat Aşezământul Filantropic <Bucuria tuturor celor necăjiţi> din localitatea Râşca, unde au fost invitaţi la masă”, ne-a mai spus părintele Eftimie Mitra.

Vizita volohilor în judeţul Suceava face parte dintr-un proiect iniţiat de Schitul Tuturor Sfinţii Români din judeţul Hunedoara, cu sprijinul Consulatului României de la Solotvino şi al Asociaţiei social-culturale a românilor din Transcarpatia “George Coșbuc”. Proiectul este intitulat „Copiii volohi – o călătorie spre rădăcini” şi are ca scop cunoaşterea de către comunitatea volohă a istoriei, geografiei, artei şi culturii poporului român, din care volohii se trag.

 

Volohii din Ucraina

Conform datelor oferite de Astradrom (Asociaţia pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale şi naţionale ale poporului român), care s-a deplasat în Ucraina pentru a face o anchetă jurnalistică, împreună cu Aurica Bogojel din Beiuş, „volohii din vestul Ucrainei vorbesc limba română, iar numele lor vine de la valahi. Puţini sunt cei care au auzit de ei şi îşi pun întrebări despre soarta lor. Volohii pot fi găsiţi în regiunea Transcarpatia, aproape de graniţa cu Cehia şi cu Polonia, mai exact în localitatea Poroşcovo, raionul Perecin, şi împrejurimile acesteia, dar şi în câteva cătune (grupate sau izolate). (...) Aceşti oameni au nevoie de ajutor, nu doar în ce priveşte situaţia materială, ci mai ales pentru ridicarea nivelului de cultură şi educaţie. Pare ciudat să spunem aceste cuvinte, dar realitatea e că majoritatea volohilor nu au o educaţie, unii nu o caută şi nu ştiu care ar fi beneficiile acesteia. Totuşi câţiva dintre ei au reuşit, dar mai puţini”. Aurica Bogojel a înfiinţat pe Facebook un grup intitulat „Volohii <români> uitaţi din Ucraina”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un grup de copii volohi din Ucraina au vizitat Mănăstirea Putna şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Un grup de copii volohi din Ucraina au vizitat Mănăstirea Putna şi Cetatea de Scaun a Sucevei5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei