Inspectoratul Şcolar Suceava a centralizat situaţia înscrierilor în clasele profesionale, prima etapă de admitere finalizându-se la sfârşitul săptămânii trecute.
Specializarea de mecanic auto rămâne în topul preferinţelor candidaţilor, mare parte dintre clasele care pregătesc viitorii mecanici fiind deja ocupate.
Însă în timp ce la unele specializări a fost concurenţă mare, altele riscă să nu se formeze din lipsă de elevi. După prima etapă, sunt calificări care nu au adunat nici măcar un doritor (Preparator produse din lapte, Tehnici poligrafice/Legător, Sculptor – intarsier, Recepţioner, distribuitor) şi altele care au atras unu, doi elevi interesaţi (Preparator produse din carne şi peşte, Tâmplar universal, Pădurar, Electromecanic utilaje).
Potrivit centralizărilor, aproape 700 de locuri sunt disponibile în etapa a II-a de înscriere, care va debuta în august.
83 de locuri mai sunt disponibile la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, specializările propuse de instituţie fiind puţin atractive în rândul absolvenţilor de gimnaziu. Locuri libere mai sunt la toate cele nouă calificări, însă organizarea claselor este pusă sub semnul întrebării în condiţiile în care multe calificări au mai puţin de zece înscrişi.
Cât priveşte singura clasă de învăţământ profesional dual din judeţ, cea pentru calificarea de operator în fabricarea celulozei şi hârtiei,înfiinţată la solicitarea Ambro, s-au ocupat 16 din cele 25 de locuri.
Durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii care vor urma cursurile clasei de învăţământ dual vor primi o bursă de 400 de lei pe lună (200 lei de la sistemul de stat şi 200 lei de la agentul economic). Operatorul economic va asigura practica şi echipamentul de lucru, echipamentul de protecţie, cheltuielile pentru examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică.
Situaţia locurilor libere
Singura unitate liceală unde au fost ocupate toate locurile este Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, care a organizat admitere pentru calificările Horticultor, Lucrător în agroturism şi Mecanic auto.
La Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, din cele 56 de locuri disponibile, 34 au fost ocupate, cele mai multe la clasa de Mecanic auto. Specializările de Electrician exploatare joasă tensiune şi Fierar betonist au fost ocolite de adolescenţi.
La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară mai sunt 23 de locuri libere pentru cei care vor să se pregătească pentru o meseria de lucrător hotelier sau cea de brutar.
Locuri disponibile pentru a doua etapă de admitere mai sunt şi la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, în clasa de ospătar (chelner), dar şi la Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, pentru specializările Electrician joasă tensiune, Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist şi Mecanic auto.
La Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului s-au ocupat 29 de locuri, absolvenţii de gimnaziu neînscrişi încă la liceu putând opta pentru clasele de Lucrător hotelier şi Zugrav, ipsosar, vopsitor.
112 locuri au fost puse la bătaie la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi, însă mai puţin de jumătate dintre acestea au fost ocupate. Locuri libere pentru etapa a doua mai sunt la specializările Brutar – patiser, Cofetar – patiser, Comerciant, vânzător, Lucrător hotelier, Preparator produse din carne şi peşte, Preparator produse din lapte.
La Colegiul Tehnic Rădăuţi s-au ocupat 76 de locuri din cele 140 din planul de şcolarizare, iar la Liceul Tehnologic Vicovu de Sus sunt ocupate 40 din cele 56 de locuri.
Locuri neocupate au mai rămas la Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, la liceele tehnologice din Marginea, Dorna Candrenilor, Cajvana, Pârteştii de Jos, Dumbrăveni, Iacobeni, Solca, la Liceul Tehnologic „Vasile Deac” Vatra Dornei şi la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret.
Lista completă a locurilor disponibile de la clasele profesionale poate fi consultată pe www.isj.sv.edu.ro.