Sâmbătă, 29 iulie, la Poiana Micului va fi mare sărbătoare, şi asta pentru că se împlinesc 175 de ani de la înfiinţarea satului. Cu acest prilej se vor organiza mai multe evenimente, care vor cuprinde Sfânta Liturghie la Biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”, începând cu ora 10.30, dar şi un program artistic, respectiv un picnic pe terenul de lângă parohie, începând cu ora 12.30.
„Călătoria înaintaşilor muntenilor polonezi din Bucovina, care astăzi este definită în literatura de specialitate ca fiind munteni din Czadca, regiune situată la graniţa dintre Silezia şi Małopolska, a început de veacuri, mai întâi în Czadca, apoi în împrejurimile Cernăuţiului, pentru a se încheia pentru locuitorii din Poiana Micului, acum 175 de ani, în Bucovina românească. Această îndelungată migraţie nu a afectat în nici un fel sentimentul identităţii muntenilor din Czadca, mândri de rădăcinile lor poloneze care sunt cultivate până astăzi cu mare grijă”, sună pe scurt istoria venirii comunităţii de polonezi la Poiana Micului.
În toţi cei 175 de ani, s-au păstrat limba, credinţa, ataşarea de tradiţiile şi de valorile poloneze. În Poiana Micului se vorbeşte şi astăzi în limba polonă, copiii învaţă limba maternă la Şcoala Gimnazială „Krystyna Bochenek”, Asociaţia Polonezilor din Poiana Micului activează într-o Casă Polonă spaţioasă şi frumoasă, iar locuitorii îşi consolidează credinţa puternică în Biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”, construită cândva împreună cu locuitorii nemţi, şi în biserica nouă, „Sfântul Ioan Paul al II-lea”.