Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 27 iul 2017 - Anul XXII, nr. 168 (6584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apreciere

Directorul regional al AUF: „Universitatea din Suceava este renumită pentru calitatea cercetării ştiinţifice, de nivel internaţional”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Activitatea de cercetare ştiinţifică din cadrul Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava şi implicarea acesteia în promovarea valorilor susţinute de francofonie au fost apreciate de directorul regional pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), prof. univ. Mohamed Ketata. Profesorul Ketata a efectuat o vizită de trei zile la USV, la invitaţia Centrului de Reuşită Universitară (CRU), din cadrul USV. ”La universitatea din Suceava este un învăţământ de foarte bună calitate, este o universitate renumită pentru calitatea cercetării ştiinţifice, care este de nivel internaţional. Relaţiile internaţionale universitare sunt construite de ani de zile, aveţi un număr foarte mare de parteneri internaţionali, şi asta de ani de zile”, ne-a declarat, luni, prof. Mohamed Ketata.

După ce a participat la examenul de dizertaţie al primei promoţii a masteratului internaţional francofon, cu dublă diplomă – USV şi Universitatea de Stat din Republica Moldova, în Teoria şi practica traducerii, prof. Ketata ne-a declarat că CRU de la Suceava este ”un centru foarte dinamic, care oferă multiple activităţi şi care participă la difuzarea francofoniei şi a valorilor francofoniei”.

Directorul AUF, care pe parcursul vizitei la Suceava a fost însoţit de coordonatorii CRU Suceava, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu şi lector dr. Mariana Şovea, a afirmat că centrul sucevean participă la difuzarea valorilor francofoniei în cadrul universităţii şi în comunitate, iar sprijinul Agenţiei pentru acesta va continua.

Sprijinul AUF constă în susţinerea în continuare a unui post de lector de limbă franceză la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi a masteratului internaţional de Teoria şi practica traducerii, care a demarat ca un proiect al AUF. De asemenea, la USV vor efectua în continuare stagii de cercetare bursierii doctoranzi şi post-doctoranzi ”Eugen Ionescu” şi, vara viitoare, este foarte posibil ca la Suceava să fie organizată o şcoală doctorală de vară.

 

AUF este gata să finanţeze învăţământul profesional dual la Suceava

Un proiect foarte important, care se doreşte a fi unul dintre elementele definitorii ale CRU Suceava, este ”Francofonia în comunitate”, prin care Centrul de Reuşită Universitară devine un vector de inserţie profesională a tinerilor, de integrare profesională. ”Axa noastră principală rămâne inserţia pe piaţa muncii”, a afirmat Mohamed Ketata. Practic, aceasta se poate face atât prin identificarea întreprinderilor francofone care pot finanţa împreună cu AUF stagiile de pregătire ale specialiştilor din diverse domenii, cât şi prin susţinerea, inclusiv financiară, a învăţământului profesional dual.

Prof. Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat că învăţământul profesional dual a demarat deja la Suceava, odată cu propunerea companiei Ambro de a finanţa, din anul şcolar 2017-2018, pentru trei ani, o clasă de elevi. Pe durata celor trei ani, elevii care vor urma cursurile clasei de învăţământ dual vor primi o bursă de 400 de lei pe lună (200 de lei de la sistemul de stat şi 200 de lei de la Ambro). Prof. Ardeleanu a spus că în perioada următoare vor fi identificate şi alte firme francofone care ar putea finanţa, alături de AUF, clase de învăţământ dual în diverse domenii.

”Este un apel mondial de susţinere a învăţământului dual. Noi suntem gata să finanţăm în totalitate demararea acestui proiect şi să-l susţinem timp de trei ani”, a declarat prof. Mohamed Ketata, completând că ”discursul francofon nu are sens decât în acţiune; discutăm în funcţie de realizări, nu de vorbe”.

Pe aceeaşi linie, prof. Ardeleanu a afirmat că s-a trecut de la etapa ”francofonia este un discurs frumos”, la etapa ”francofonia este utilă în formarea profesională, în integrarea pe piaţa muncii, pentru obţinerea unor competenţe”, prin valorificarea acestei reţele imense a AUF, care cuprinde peste 850 de universităţi, de pe cinci continente.

Proiectele cele mai apreciate, cu cele mai mari şanse de finanţare, sunt, potrivit lui Mohamed Ketata, cele care se bazează pe cooperarea internaţională, pe parteneriatul regional, cum este cazul masteratului internaţional USV - Universitatea de Stat din Republica Moldova, pe parteneriat între o şcoală şi o întreprindere etc. ”Atunci AUF îşi aduce contribuţia prin finanţare. Se susţine implicarea regională a universităţilor”, a subliniat el.

 

”Trebuie numai să trezim această francofonie care doarme, de fapt, în fiecare român”

În ceea ce priveşte francofonia, prof. Ketata a arătat că aceasta înseamnă împărtăşirea unor valori comune – libertate, democraţie, egalitate, respectarea drepturilor omului, diversitate şi multilingvism, cu limba franceză ca liant între comunităţi diferite, ca vector de difuzare, ca instrument de partajare a acestora.

Deşi la această oră sunt 275 de milioane de locutori de limbă franceză în lume şi în 2050 vor fi 750-800 de milioane, ”forţa francofoniei stă în această reţea mondială de peste 850 de universităţi care au aderat la francofonie, iar cererile de aderare continuă să vină, semn că interesul pentru francofonie este în creştere. Nu există o altă reţea universitară mai mare şi mai importantă decât cea a francofoniei”, după cum a spus prof. Mohamed Ketata.

Acesta a mai afirmat că, pentru AUF, România este ”în însăşi inima francofoniei”: ”România este o ţară francofonă şi francofilă. Trebuie numai să trezim această francofonie care doarme, de fapt, în fiecare român, pentru că majoritatea înţelege limba franceză, doar că nepracticând-o în mod curent nu are curajul să vorbească”.

În septembrie, directorul AUF va reveni la Universitatea din Suceava, într-o nouă vizită de lucru, în vederea dinamizării francofoniei regionale, a susţinerii activităţilor întreprinse în beneficiul studenţilor, absolvenţilor, liceenilor, cadrelor didactice şi cercetătorilor.

Menţionăm că prof. Mohamed Ketata este doctor al Şcolii Centrale din Paris, profesor la Conservatoire National des Arts et Métiers şi la universitatea din Rouen, cu o îndelungată experienţă universitară în domeniul cercetării, al tehnologiei, al cooperării ştiinţifice internaţionale. Din data de 1 septembrie 2016 a preluat funcţia de director regional pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF). De la preluarea mandatului a efectuat peste 80 de vizite de lucru în centrele AUF. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul regional al AUF: „Universitatea din Suceava este renumită pentru calitatea cercetării ştiinţifice, de nivel internaţional”.
 Vizualizări articol: 1727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Directorul regional al AUF: „Universitatea din Suceava este renumită pentru calitatea cercetării ştiinţifice, de nivel internaţional”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei