După încheierea admiterii la liceu, pe adresa Inspectoratului Școlar Suceava au ajuns 32 de cereri din partea proaspeţilor liceeni, fie de transfer la un alt liceu, fie în cadrul unei alte specializări, instituţia aprobând 25 dintre solicitări.
Potrivit prof. Cristian Cuciurean, inspector şcolar adjunct, opt dintre cereri vizau cazuri de gemeni, legislaţia permiţând „reunirea” fraţilor gemeni în cadrul aceleiaşi clase, indiferent de media de admitere.
În alte situaţii, elevii au solicitat transferul la alt liceu sau în cadrul altui profil invocând fie distanţa prea mare faţă de domiciliu, fie repartiţia la un profil nepotrivit.
Potrivit metodologiei, elevii admişi în clasa a IX-a se pot transfera dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul, în limita efectivelor de 28 de elevi la clasă.
Cinci dintre elevii care au solicitat transfer au medii de admitere peste 9.
Numărul transferurilor avizate de Inspectoratul Școlar a scăzut vertiginos în 2016 şi 2017, după ce în 2015 instituţia a fost suspectată de cea mai mare fraudă din ţară în ceea ce priveşte transferurile şcolare ilegale. În 2015, sute de cereri au primit aviz favorabil, permiţându-le elevilor cu note de admitere de 6 sau 7 să fie colegi cu elevi care au avut medii de admitere de peste 9.
Scandalul din 2015 a scos la iveală faptul că după repartizarea computerizată, în fiecare an, urma un şir lung de „mutări” ale unor elevi de clasa a IX-a, chiar dacă media lor de admitere nu le permitea să acceadă în clasele în care erau mutaţi.
Candidaţii rămaşi pe dinafară au fost admişi
33 de elevi cu medii de admitere cuprinse între 2,46 şi 7,44, care au rămas pe dinafară după prima etapă de admitere la liceu, au fost repartizaţi pe locurile rămase libere după repartizarea computerizată. Inspectoratul Școlar a organizat pentru ei o etapă de rezolvare a situaţiilor speciale.
Cristian Cuciurean a explicat că „este vorba despre candidaţii care nu au exprimat suficiente opţiuni în fişa de la admitere, nu au trecut suficiente coduri, opţiunile exprimate de ei fiind ocupate de alţi candidaţi care au avut medii mai mari. În această etapă specială, candidaţii au fost repartizaţi conform noilor lor opţiuni”.
Numărul total de locuri la licee este suficient pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente.
Mare parte dintre candidaţii care nu fuseseră repartizaţi au medii de admitere foarte mici, patru între 2 şi 2,99, opt între 3 şi 3,99 şi şase candidaţi au medii între 4 şi 4,99.
Liceele spre care s-au îndreptat aceştia sunt: Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, CT „Samuil Isopescu” Suceava, Liceul Tehnologic Dolhasca şi Liceul Tehnologic Marginea.