Sucevenii vor plăti mai mult pentru ca gunoiul pe care îl produc să fie ridicat, sortat, transportat şi depozitat într-o groapă ecologică de deşeuri.
Noul tarif de salubrizare, care ar intra în vigoare de la 1 august, este de 9 lei/persoană/lună, în loc de 5 lei/persoană/lună, cât se plăteşte de ani de zile.
Propunerea de majorare a taxei de salubrizare pentru persoanele fizice va fi discutată în şedinţa de Consiliu Local de joi, 27 iulie, iar dacă va fi aprobată în forma din proiectul întocmit de executivul local, fiecare sucevean va avea de achitat în plus 4 lei lunar, începând de la 1 august. În total ar rezulta o sumă de 20 de lei/persoană, care va trebui să fie achitată până la finele anului, fără penalităţi.
Conform proiectului de hotărâre, necesitatea aprobării este justificată de costurile suplimentare care apar ca urmare a punerii în funcţiune a depozitului ecologic de la Moara, pornind de la operaţiunile de colectare, sortare şi transport, până la costurile de depozitare.
Conform statisticilor Primăriei Suceava pe 2016, în municipiul reşedinţă de judeţ sunt înregistrate 76.454 persoane fizice care aveau de plătit 4,6 milioane de lei taxă de salubrizare, 2.500 de PFA, de la care se încasau venituri de 180.000 de lei, dar şi 30.692 de angajaţi, la firme sau instituţii publice, de la care trebuiau încasate aproape 1,8 milioane de lei.
În total, pentru un an de zile, municipalitatea suceveană ar fi avut de încasat 6.560.285 lei, dar cum gradul de încasare al taxelor şi impozitelor locale este cam de 70%, mai mult de 4,5 milioane de lei într-un an nu au ajuns în visteria locală, pentru a se achita serviciile firmelor de salubrizare.
În acelaşi timp, în 2016, volumul deşeurilor menajere colectate a fost de aproape 100.000 de mc, cheltuielile municipalităţii fiind de aproximativ 6,6 milioane de lei.
Mai mult, conform noului contract de salubrizare menajeră, în curs de atribuire, costurile vor fi mai mari, ca urmare a investiţiilor care urmează să fie făcute pentru amenajarea a peste 100 de platforme îngropate sau semi-îngropate, care vor trebui să fie şi întreţinute, prin montarea a 1.000 de coşuri stradale, în plus faţă de cele existente, dar şi prin asigurarea tuturor celor care locuiesc la case cu câte două pubele.
În plus, la toate cheltuielile necesare pentru o mai bună desfăşurare a acestui serviciu, pentru fiecare metru cub de gunoi care va fi dus la Moara, la depozitul ecologic, va trebui achitată o taxă de 15 lei, care va creşte considerabil costurile finale ale salubrizării menajere.
Alinierea la tarifele de salubrizare din ţară
Expunerea de motive a deciziei de Consiliu Local oferă şi exemple ale unor taxe similare din ţară, faţă de care Suceava avea tarife la jumătate sau chiar mai mici.
Astfel, la Paşcani (judeţul Iaşi) taxa de salubrizare este de 13 lei/persoană/lună, la Botoşani, de 11 lei/persoană/lună, iar la Moineşti, Oneşti (Bacău) sau în comuna suceveană Dărmăneşti, aceeaşi taxă este de 9,25 lei/persoană/lună.
Prin noul preţ, Suceava se aliniază tarifelor din oraşe precum Braşov, Câmpina sau Piteşti.
Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare rămâne la fel, de 6 lei/persoană/lună.
(25 iul 2017, 09:26:57