Cel mai important eveniment cultural care se desfăşoară an de an în municipiul Suceava, din 2006 şi până în prezent, Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, va beneficia de un sprijin financiar de 200.000 de lei de la bugetul local.
În şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava se va discuta asocierea Primăriei Suceava cu Muzeul Bucovinei, astfel urmând să fie asigurată finanţarea necesară pentru plata celor 20 de trupe de actori profesionişti şi amatori din ţară, dar şi din străinătate, care vor susţine aproximativ 30 de spectacole pe zi, pe toată durata festivalului medieval.
Proiectul, iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi, prevede realizarea în comun a acţiunilor de interes local cuprinse în proiectul Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” ediţia a XI-a, eveniment care se va desfăşura în municipiul Suceava, în principal în Cetatea de Scaun.
Acesta include susţinerea unui număr de 30 de spectacole medievale pe zi, timp de patru zile, în perioada 17 – 20 august 2017, de către 20 de trupe de actori profesionişti şi amatori din ţară, dar şi din străinătate.
Scopul proiectului este punerea în valoare a monumentelor medievale a municipiului Suceava şi valorificarea turistică a patrimoniului.
În acelaşi timp, obiectivul principal este popularizarea şi impunerea festivalului ca punct de reper pe agenda culturală locală, regională şi naţională, precum şi cultivarea gustului publicului vizitator pentru actul cultural de calitate, realizat în spirit medieval.
Evenimentul se adresează atât cetăţenilor suceveni cât şi turiştilor români şi străini care vizitează zona Sucevei în perioada desfăşurării festivalului.
Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” va deveni internaţional începând de anul acesta, fiind demarate procedurile de aducere la Suceava a unor trupe din Italia, Ungaria, Serbia şi Ucraina.
Anul acesta, sucevenii şi turiştii care vor participa la festivalul medieval vor avea posibilitatea să vadă mai multe spectacole inedite, precum reconstituirea încoronării domnitorilor Moldovei, învestirea Sfatului Domnesc, dar şi întoarcerea glorioasă de la război a domnitorului Ştefan cel Mare.
„Sunt convins că va fi cel mai mare eveniment de acest fel din România”, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care estimează că la ediţia de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” ar putea să participe 15.000-16.000 de turişti.