Anunţul că ”cea mai mare sumă, la nivel naţional, respectiv 928,525 de milioane de lei a fost alocată judeţului Suceava pentru finanţarea proiectelor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală” (PNDL), făcut, miercuri, de preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, este contrazis de colegul său de partid şi de Parlament, deputatul Ioan Cătălin Nechifor. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul Nechifor face o analiză a alocării fondurilor şi scrie ironic că ”pentru a lua coroniţă, e necesar să închei nişte medii şi să faci şi media aritmetică la final”. ”Adică nu e suficient să ai 10 la purtare, la matematică sau la geografie pentru a lua premiul I”, subliniază deputatul social-democrat. Acesta explică faptul că, deşi la prima vedere suma de 928,525 milioane lei e cea mai mare din ţară, la o analiză care ia în calcul numărul de localităţi, populaţia judeţului Suceava, suprafaţă şi gradul ridicat de sărăcie, alocarea pentru judeţul Suceava ar fi trebuit să fie mai mare. ”Adâncind analiza, lucrurile nu mai stau chiar atât de roz pentru judeţul nostru pentru că, din păcate, nici măcar la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est nu suntem pe primul loc. Ba chiar suntem pe ultimul loc la media alocărilor raportată la numărul de localităţi, care este de 8,144 de milioane de lei (928,525 de milioane lei/ 114 localităţi) şi respectiv locul 4, antepenultimul, la alocarea per capita, al cărei coeficient care este de 1,46 (928,525 de milioane de lei/ 634.840 de locuitori), înainte de Bacău şi Iaşi.
Conform calculelor făcute de Nechifor, clasamentul alocării banilor în judeţele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est arată astfel: locul I- Botoşani, II - Vaslui, III- Neamţ, IV - Bacău, V - Iaşi şi VI - Suceava.
Nechifor: ”Până şi Frecăţei primeşte 12,7 milioane pentru drumuri!”
La clasamentul naţional, deputatul Ioan Cătălin Nechifor arată că suntem în faţa judeţului Arad, de exemplu, dar faţă de judeţul Tulcea, de exemplu, suntem mult în urmă: ”ei au 51 de localităţi, noi 114, ei primesc 760 de milioane, noi 928! La noi, la Suceava, se vor finanţa drumuri locale în 14 localităţi şi poduri/podeţe în altele 27, din totalul de 114, în timp ce la Tulcea, 33 de localităţi, din 51, au la finanţare proiecte de drumuri”. ”Până şi Frecăţei primeşte 12,7 milioane pentru drumuri!”, subliniază deputatul.
El mai arată că, în judeţul Botoşani, 41 de localităţi, din cele 78, au proiecte de drumuri locale, în Bacău - 51 din 93, în Neamţ - 52 din 83, în Vaslui - 67 din 86, în Bihor - 46 din 100, în Harghita - 37 din 67, în Maramureş - 37 din 76, în Vrancea - 50 din 73 etc.
Cătălin Nechifor mai afirmă că, în baza criteriilor de repartiţie a fondurilor, judeţului Suceava ar fi trebuit în mod evident să i se aloce mai multe resurse şi constată că foarte multe proiecte nu au fost admise la finanţare, întrebând retoric ”oare să fi fost ele insuficient de bine fundamentate pentru a fi declarate eligibile? Să fi greşit primarii în elaborarea lor?” ”Cert este că foarte multe au fost depuse pe drumuri comunale, dar şi judeţene şi în acest moment nu am cunoştinţă de motivele care au stat la baza faptului că nu au fost selectate”, scrie deputatul sucevean anunţând că, odată cu reînceperea sesiunii parlamentare, va încerca să descopere aceste motive şi să înţeleagă raţiunea de a nu propune la finanţare drumuri judeţene sau alte sectoare de drum care leagă comunităţi importante şi care au trafic ridicat.
Atitudinea critică a deputatului Nechifor faţă de alocarea de fonduri, de către Guvern, pentru proiectele finanţate prin PNDL judeţului Suceava şi faţă de declaraţia laudativă a senatorului Stan a venit mai prompt şi mai argumentat decât cea exprimată de opoziţie. După moţiunea de cenzură la adresa propriului guvern, PSD continuă astfel modul bizar de a face politică, interpelările parlamentare către miniştri şi poziţiile publice divergente faţă de preşedintele organizaţiei judeţene PSD fiind, de regulă, atribute ale opoziţiei.