Un tânăr de etnie romă din comuna Pătrăuţi, membru al unei grupări care intra peste bătrâni în case şi îi tâlhărea, dedându-se la acte de violenţă crunte faţă de nişte oameni neputincioşi, a fost scăpat printre degete de autorităţile judiciare române, într-un caz care ar trebui să declanşeze anchete serioase faţă de cei care au greşit. Marian Costel Stan s-a aflat luni de zile în arest preventiv şi a fost condamnat la 14 ani de închisoare, după ce una dintre tâlhării a dus la decesul victimei. Problema este că până să fie condamnat definitiv, Marian Costel Stan a dispărut. Incredibil este că Marian Costel Stan a obţinut o eliberare provizorie din arest şi dus a fost. La finele lunii martie 2017 condamnarea sa la 14 ani de închisoare a rămas definitivă, însă Stan nu a mai fost de găsit, fiind dat şi acum în urmărire generală.
De la tâlhăriile repetate la omor în toată regula
Marian Costel Stan a făcut parte dintr-o grupare de tâlhari care a atacat mai mulţi vârstnici în case, atacurile fiind deosebit de violente. Pedeapsa de 14 ani de închisoare este pentru doar una dintre fapte, o tâlhărie terminată tragic, cu moartea unui bărbat în vârstă de 66 de ani, din Botoşani.
În luna aprilie 2016, bărbatul de 66 de ani, din Corni – Botoşani, a fost găsit mort în curtea locuinţei sale, cu leziuni prin agresiune. Din cercetări a rezultat că bărbatul a surprins doi indivizi din Pătrăuţi la furat, iar unul dintre aceştia l-a lovit cu un obiect contondent în cap, leziunea fiindu-i fatală. În acest dosar au fost trimişi în judecată Marian Costel Stan, ca autor al loviturii fatale, şi Costel Tican, în vârstă de 35 de ani, tot din Pătrăuţi, complice.
Stan mai este judecat, alături de trei complici, şi pentru alte fapte de tâlhărie calificată comise pe raza judeţului Suceava. Modul de operare a fost de fiecare dată foarte violent: bătrânii au fost atacaţi în case şi deposedaţi prin violenţă de bunuri. Victimele au fost legate de scaune şi lovite cu obiecte contondente, cu alte cuvinte fiind terorizate în propria casă.
Pentru aceste fapte, Stan şi complicii sunt judecaţi de instanţa din Câmpulung Moldovenesc.
În cazul tragic de la Botoşani, Stan a fost trimis în judecată pentru tâlhărie urmată de moartea victimei, primind 14 ani de închisoare.
La tot acest „CV” mai trebuie adăugat că Marian Costel Stan este recidivist, multiplu condamnat pentru infracţiuni de furt şi tâlhărie.
Cum s-a căit Stan în faţa judecătorilor
Pe 15 decembrie 2016, când se afla încă în Penitenciarul Botoşani, arestat preventiv şi condamnat la 14 ani de închisoare, fără ca pedeapsa să fie definitivă, Marian Costel Stan a înaintat Curţii de Apel Suceava, unde urma să se judece recursul, o contestaţie.
În respectiva contestaţie, individul punea faptele sale pe seama consumului de alcool şi a sărăciei crunte, aproape dând vina pe cei doi copii ai săi pentru că a comis furturi. Cât despre tâlhăria terminată cu moartea victimei, Stan scria că era întuneric şi a lovit fără a realiza ce face. Stan se căia pentru faptele sale şi cerea îndurare, adică o reducere a pedepsei. De precizat şi că acesta a recunoscut toate acuzaţiile, înlăturând astfel orice dubiu că a fost implicat în tâlhării.
Ulterior, Curtea de Apel Suceava a judecat contestaţia sa în doar două termene. Judecat în lipsă, pentru că nu mai era în penitenciar, Stan a rămas cu pedeapsa de 14 ani de închisoare.
Cum a fost scăpat printre degete tâlharul
Problema este că, în intervalul 15 decembrie 2016 - 30 ianuarie 2017, acesta a dispărut. Din informaţiile pe care le avem, neconfirmate încă oficial, acesta a obţinut o eliberare provizorie, un soi de învoire, în baza unui document medical care arăta că una din fiicele sale are o boală gravă şi trebuie dusă la un spital universitar. Cine a dat acea învoire nu ştim încă cert, deşi nu sunt prea multe variante, însă cert este că Marian Costel Stan a fost eliberat şi a fugit.
Judecat şi condamnat în lipsă la 14 ani de închisoare, Marian Costel Stan este dat în urmărire generală de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Poliţia Română a publicat pe site-ul oficial fotografia sa şi face apel la cine are informaţii despre el să anunţe imediat oamenii legii. Aşadar, infractorul prins şi arestat a fost scăpat din mână.
Violenţă şi nici o urmă de milă în faptele lui Stan şi ale complicilor săi
Redăm două dintre faptele lui Stan, descrise în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, prin care Stan şi încă trei inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru trei infracţiuni de tâlhărie calificată.
Pe 2 iunie 2016, un bărbat în vârstă de 69 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a avut parte de coşmarul vieţii în propria casă. Victima este un bărbat cu probleme de sănătate şi cu infirmitate la un picior. Bărbatul de 69 de ani, arată anchetatorii, a fost lovit violent cu pumnii şi picioarele şi imobilizat, fiindu-i smulse de la mână două inele din aur şi din portofel suma de 600 de lei. Autorii au mai sustras din casă un laptop, precum şi trei telefoane mobile. În urma agresiunii, bărbatul de 69 de ani a suferit mai multe leziuni, ajungând la un spital din Iaşi, din cauza unei duble fracturi de mandibulă, cu deplasare, cu un număr de 50-55 de zile de îngrijiri medicale estimat provizoriu.
O altă faptă este din noaptea de 7 spre 8 iunie 2016. Un bărbat şi o femeie, ambii de 82 de ani, soţ şi soţie, din satul Botuşel, comuna Fundu Moldovei, au trăit coşmarul de a fi atacaţi în propria casă, în plină noapte. Şi aici, autorii nu au stat prea mult pe gânduri şi i-au agresat pe cei doi. Au plecat din casă cu suma de 6.200 de lei, bani strânşi de cei doi din pensie, şi au distrus telefonul mobil, precum şi cablul telefonului fix din casă, pentru a se asigura că victimele nu vor putea cere ajutor. Şi în acest caz autorii au profitat de vulnerabilitatea victimelor, oameni în vârstă, unul dintre ei cu grave deficienţe de văz şi auz.