Taberele şcolare, unităţile de turism, precum şi piscinele şi ştrandurile din judeţul Suceava trebuie verificate, potrivit legislaţiei, de inspectorii sanitari, pe tot parcursul sezonului estival.
În acest scop, la începutul lunii iunie, DSP Suceava a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava o listă cu taberele şcolare ce vor fi organizate în judeţul Suceava pe parcursul acestei veri, astfel încât să fie supravegheate din punct de vedere igienico-sanitar. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că răspunsul primit de la IȘJ a fost că instituţia nu are tabere organizate în judeţ.
Răspunsul inspectoratului școlar pare surprinzător, în condiţiile în care internetul este plin de oferte de tabere, organizate la foarte multe pensiuni, îndeosebi în zona de munte. Explicaţia este că taberele respective sunt exclusiv private, iar responsabilitatea este transferată părinţilor și organizatorilor. Cei care vor să organizeze tabere pentru copii nu trebuie să se autorizeze, decât dacă vor să colaboreze cu Direcţia pentru Tineret și Sport. În caz contrar, fiecare vine cu propria ofertă, care include practicarea a diverse sporturi și activităţi - căţărat, rafting, drumeţii, călărie, ateliere de teatru, realizare de muzică, arheologie, olărit, învăţarea de limbi străine etc.
Nimeni nu știe câte tabere sunt în acest moment pe raza judeţului Suceava
O evidenţă centralizată a unităţilor de cazare care oferă astfel de activităţi nu există însă nicăieri. Șeful Serviciului de Inspecţie Sanitară din cadrul DSP Suceava, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că totuși inspectorii sanitari controlează pensiunile și piscinele, pentru a preveni apariţia unor episoade nedorite.
Dintre cele peste 500 de pensiuni turistice și agroturistice înregistrate la DSP, au fost verificate până acum aproximativ 25%. În ceea ce privește controlul apei de îmbăiere din bazine, dintre cele 28 de piscine aflate în evidenţele DSP, aproximativ 15 au fost deja verificate și, conform dr. Sădean, majoritatea administratorilor acestora sunt în curs de semnare a contractelor de monitorizare a calităţii apei de îmbăiere. Toate unităţile care deţin piscine şi ştranduri au obligaţia să verifice periodic calitatea apei.
În cursul lunii iulie, inspectorii DSP controlează, de asemenea, pieţele agroalimentare din mediul urban și unităţile din incintă.
Pe toată durata sezonului estival sunt acţiuni la toate cele peste 500 de pensiunile turistice și agroturistice înregistrate la DSP, de la jumătatea lunii mai până în septembrie.