Kaufland România reinventează conceptul de hipermarket şi lansează prima reţea de grădini urbane comunitare, transformându-şi acoperişurile, exteriorul parcărilor şi al magazinelor în spaţii verzi cultivate cu legume, fructe, arbuşti, plante aromatice şi flori, care pot fi folosite de comunitate.
„Grădinescu”, cum este denumit proiectul dezvoltat de Kaufland împreună cu partenerii de la Asociaţia Institutul de Cercetare în Permacultură din România, este o premieră în România şi promovează grija faţă de natură, spiritul comunitar şi susţine dezvoltarea agriculturii urbane prin propriul exemplu. De asemenea, „Grădinescu” îşi propune să îi familiarizeze pe copii şi adulţi cu grădinăritul şi uşurinţa de a avea o alimentaţie sănătoasă chiar şi în mediul urban.
Deocamdată, proiectul este pus în aplicare doar în Bucureşti, prima grădină urbană amenajată având 2300 mp şi fiind destinată pentru a fi folosită de comunitate.
De aceea, Kaufland România a lansat o invitaţie oamenilor din vecinătatea magazinului să vină să îşi adopte propria parcelă de grădină pe care să o îngrijească, sub îndrumarea specialiştilor. Grădina va deservi şi ca spaţiu de învăţare pentru şcolile şi grădiniţele din zonă.
Prin această iniţiativă, Kaufland reinventează conceptul de hipermarket în România şi propune din nou un model de responsabilitate. Pe lângă rolul estetic şi educativ, grădinile de pe acoperiş şi din exteriorul parcărilor aduc şi avantaje pentru mediul înconjurător, prin purificarea aerului şi reducerea poluării, a zgomotelor şi reglarea umidităţii.
Iniţiativa vine în contextul în care agricultura urbană sau „grădinăritul pe balcon” este o ocupaţie din ce în ce mai întâlnită.
Grădinile urbane amenajate în cadrul hipermarket-urilor Kaufland sunt pe diferite tematici, în funcţie de magazine, cu legume şi fructe, plante aromatice, exotice, livezi, solarii, sere, parcele care pot fi adoptate de membri ai comunităţii vecine, pajişti cu flori, dar şi mini-iazuri, ochiuri de apă pentru păsări, hotel de insecte şi spaţii de co-working, evenimente şi de relaxare.
De asemenea, de-a lungul anului, grădinile vor găzdui activităţi de semănare şi grădinărit, dar şi de relaxare, precum picnicuri sau vizionări de filme la cinematograful în aer liber, dar şi cursuri educaţionale desfăşurate în grădină de specialiştii Institutului partener, pentru copii şi adulţi.