Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iul 2017 - Anul XXII, nr. 159 (6575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Şcoală de vară

Tabără de recreaţie, educaţie morală şi spirituală, la Mănăstirea Probota

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

28 de copii din parohiile care fac parte din programul implementat de Protoieria Fălticeni în perioada vacanţei, prin desfăşurarea unor activităţi de tip şcoală de vară, au participat săptămâna trecută la Tabăra de recreaţie, educaţie morală şi spirituală organizată la Mănăstirea cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” de la Probota. Tabăra, desfăşurată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost organizată prin bunăvoinţa maicii stravrofore Marina Ţurcanu, stareţa Mănăstirii Probota, şi a cuprins activităţi catehetice, de recreere şi participarea la sfintele slujbe ale mănăstirii.

Stavrofora Marina Ţurcanu a spus: “Sperăm din toată inima ca în aceste zile, care nici nu mi-am dat seama când au trecut, copii să se fi simţit bine la noi în mănăstire. Am mai avut astfel de activităţi cu copii, dar niciodată nu m-am simţit atât de apropiată de ei. Copiii au fost foarte receptivi la tot ce s-a petrecut aici, au fost ascultători, au multe cunoştinţe legate de religie şi istorie, ceea ce ne-a făcut şi nouă misiunea mai uşoară. Asta demonstrează că părinţii spirituali se îngrijesc de cei mai tineri enoriaşi din parohiile pe care le păstoresc. Sperăm că acasă le vor povesti celor dragi despre mănăstirea noastră şi îi aşteptăm să revină. Mulţumim preacucernicilor părinţi, dar mai ales părintelui protopop Adrian Dulgheriu pentru acest parteneriat şi sperăm că astfel de activităţi se vor repeta”.

 

Lecţii de istorie la ctitoria domnitorului Petru Rareş

În prima zi de tabără, după cuvântul de bun venit al maicii stareţe Marina, copiii au fost binecuvântaţi de părintele Gheorghe Zugravu, slujitor al mănăstirii. A urmat rugăciunea de dimineaţă în biserica mănăstirii şi familiarizarea cu spaţiul monahal. Maica Lucia Talianu le-a fost ghid, prezentând încărcătura istorică a acestor locuri şi mănăstirea, care, din anul 1993, este declarat monument UNESCO. Informaţiile oferite de Maica Lucia în prima zi au fost fructificate a doua zi, când a fost organizat un concurs cu întrebări legate de istoria Moldovei, copiii care au dat cele mai bune răspunsuri fiind răsplătiţi cu premii.

Lecţia de istorie a continuat şi prin prezentarea principalelor momente din viaţa ctitorului acestei mănăstiri, domnitorul Petru Rareş, a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a mamei sale, Doamna Oltea, model de mamă creştină, care a fost călugărită în această mănăstire şi al cărei mormânt se află în incinta bisericii. Activitatea s-a încheiat cu un moment de reculegere la mormântul domnitorului Petru Rareş, loc unde s-au intonat cântece patriotice.

 

Concursuri, drumeţii şi jocuri în aer liber, atracţii ale taberei

Programul taberei a inclus şi o discuţie între copii şi Maica Stareţă Marina pe teme privite din perspectivă religioasă, cum ar fi: dragostea creştină, conduita şi starea creştinului când participă la sfintele slujbe din biserică, iubirea aproapelui etc., discuţiile libere despre morala creştină şi argumentarea lor.

Concursul pe teme de istorie şi religie, cel de ghicitori creştine, reprezentaţiile de bătut toacă ale copiilor cunoscători ai acestui “meşteşug” şi vizitele la atelierul de pictură al mănăstirii, în care li s-a explicat copiilor simbolistica icoanei din viaţa creştinului ortodox, ansamblul mural al bisericii mănăstirii, în care iconografia este realizată într-un mod unic în lume, au fost alte puncte de atracţie ale taberei.

O surpriză oferită de maica stareţă a fost drumeţia pe vechile drumuri ale mănăstirii care trec şi prin pădure. Aici fetele au jucat volei, băieţii fotbal şi s-a organizat un concurs de alergări în care primii sosiţi au primit premii. Un alt moment aşteptat a fost în după-amiaza ultimei zile petrecute în tabără, când au fost organizate jocuri în aer liber la care a luat parte şi obştea mănăstirii.

 

Un „colţ de rai” în care copiii vor mai reveni

Despărţirea a fost grea pentru copii, care s-au ataşat de acest „colţ de rai”, cum l-a numit Narcis Axinia, elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială Leucuşeşti, şi de maica stareţă Marina, care i-a primit cu atâta dragoste şi i-a tratat cu atâta blândeţe, aşa cum face bunica cu nepoţeii. La plecarea copiilor maica stareţă şi obştea mănăstirii au spus cu emoţie că, datorită acestor copiii, au retrăit momentele frumoase ale copilăriei.

Preotul protoiereu Adrian Dulgheriu i-a mulţumit maicii stareţe Marina Ţurcanu pentru organizarea şederii copiilor la mănăstire, pentru dragostea şi deschiderea arătată faţă de aceşti copii.

“Considerăm că acest loc încărcat de istorie şi atât de frumos este locul ideal unde oricine găseşte un moment de linişte sufletească, în care simţim prezenţa lui Dumnezeu, prin tot ceea ce este frumos şi datorită strădaniei maicii stareţe Marina”, a precizat protopopul Adrian Dulgheriu.

Copiii participanţi au provenit din parohiile Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), Bogdăneşti I (pr. paroh. Marcel Ursuţu), Dolhasca (pr. paroh Teofil Saftiuc), Boroaia I (pr. Silviu Maxim), Suha – Mălini (pr. paroh Pavel Norocel), Vadu Moldovei (pr. paroh Mircea Martiniuc) şi “Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni (pr. paroh Georgian Rotar).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără de recreaţie, educaţie morală şi spirituală, la Mănăstirea Probota.
 Vizualizări articol: 2183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tabără de recreaţie, educaţie morală şi spirituală, la Mănăstirea Probota5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei