Cauza apariţiei unei dermatite la un copil de 10 ani, a cărui mamă a acuzat că îmbolnăvirea a fost produsă de apa unui ştrand din zona Suceava, a fost o cremă cu sulf. Şeful Inspecţiei Sanitare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, că scrisoarea medicală de la medicul dermatolog la care a fost trimis copilul pentru consultaţie de specialitate precizează că diagnosticul a fost de exematide la plica cotului, iritaţie secundară aplicării de cremă cu sulf. Dr. Sădean a subliniat că atât rezultatul analizelor la testele biochimice, cât şi la cele bacteriologice făcute pe probele de apă din cele trei bazine ale ştrandului au arătat că apa este conformă pentru îmbăiere. De asemenea, el a mai spus că a fost o singură reclamaţie referitoare la calitatea apei de îmbăiere, deşi piscinele ştrandului respectiv au fost folosite în zilele respective de zeci de copii.
Verificările au fost făcute după ce, săptămâna trecută, o mamă a sesizat DSP că fiica sa, în vârstă de 10 ani, a dezvoltat o reacţie urticariformă după ce a fost la un ştrand din zona municipiului Suceava.
Mama a acuzat că apa din piscină ar fi fost responsabilă de afecţiunea cutanată a fetiţei. Inspectorii DSP au recoltat probe de apă pentru analize de laborator, care au arătat că ştrandul respectiv respectă normele igienico-sanitare de calitate a apei.
Potrivit doctorului Sădean, pe raza judeţului Suceava funcţionează 28 de piscine, dar nu toate sunt autorizate, în sensul existenţei unui contract cu DSP pentru monitorizarea calităţii apei. De exemplu, în zona Dorna nici o piscină nu are contract de monitorizare. ”În perioada următoare le vom autoriza pe toate. Noi avem acţiune de control şi monitorizare până în data de 9 septembrie a.c. şi vom face verificări”, a declarat şeful Inspecţiei Sanitare. În municipiul Suceava sunt patru piscine cu apa verificată de DSP, la Câmpulung Moldovenesc – trei, la Gura Humorului - două, la Fălticeni – una, la Cacica - una.