Minele de exploatare a uraniului Crucea şi Botuşana au mai primit o gură de aer după ce, ieri, Compania Naţională a Uraniului (CNU) a achitat factura la energie electrică pentru luna aprilie a.c., astfel încât furnizorul de electricitate, SC Nova Power & Gas din Cluj-Napoca, a renunţat la sistarea alimentării, anunţată pentru astăzi.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Magda Axon, a declarat, ieri, că prefectul Mirela Adomnicăi a fost ieri la Crucea, iar astăzi, la Bucureşti, se întâlneşte cu reprezentanţii CNU, alături de directorul sucursalei Suceava a CNU, Cezar Cioată, prefectul de Braşov şi directorul Uzinei de Preparare a Uraniului de la Feldioara. ”Scopul acestei întâlniri este de a stabili o strategie pentru perioada următoare, care va fi prezentată la Ministerul Energiei şi apoi premierului Mihai Tudose”, a declarat Axon.
Reamintim că Sucursala Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului SA a fost, luni, notificată de furnizorul de electricitate, SC Nova Power & Gas, că din data de 12 iulie a.c. va fi sistată alimentarea cu energie electrică la minele Crucea şi Botuşana, din cauza datoriilor acumulate.
Prefectul Mirela Adomnicăi a informat Ministerul Energiei despre această situaţie, care ar fi avut drept consecinţe oprirea evacuării şi pompării apei de mină şi neasigurarea aerajului în subteran, activităţi care trebuie realizate permanent, în lipsa lor exploatarea neputând avea loc.
Lipsa resurselor financiare împiedică şi asigurarea lemnului necesar armăturilor de susţinere a galeriilor din cele două mine, fiind deja semnalat riscul unor accidente de muncă, iar activitatea extractivă se desfăşoară cu dificultate deoarece nu se pot executa explozii în subteran.
Prefectul Sucevei a mai semnalat Ministerului Energiei faptul că la gura minei Crucea “s-au acumulat halde de minereu de uraniu neprotejat la intemperii”, existând “riscul contaminării cu radon a zonelor adiacente”, în condiţii de precipitaţii abundente şi vânt.
Datoriile acumulate de sucursală, pe semestrul I, la plata energiei electrice se cifrau la 350.000 lei, iar restanţele acumulate pentru lemnul de mină, pe primul semestru al acestui an, sunt de 120.000 lei.