Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava stă pe un butoi de pulbere, iar nemulţumirile faţă de cum este gestionată activitatea de către directorul Nicolae Goicea vin din toate părţile. Ultimii pe listă, care au decis să atace în forţă, sunt şefii Clubului de Vânătoare Vatra Dornei, care susţin că AJVPS a ajuns pe marginea prăpastiei, din cauza datoriilor care au crescut enorm şi a faptului că Nicolae Goicea a transformat asociaţia în una de familie, a propriilor interese.
Nicolae Goicea este omul care se menţine director de 26 de ani la AJVPS Suceava, asta deşi este trimis în judecată într-un dosar privind fapte grave, iar în alte trei dosare penale a scăpat la „mustaţă” doar cu amenzi administrative, însă falsurile şi abuzurile au rămas certificate de instanţele de judecată.
O longevitate de 26 de ani, cu multe semne de întrebare
Într-un memoriu al conducerii Clubului de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Vatra Dornei, semnat de preşedintele Cătălin Boghean şi de vicepreşedinţii Petrea Dulgheru şi Iuliu Cojoc, se arată că AJVPS este în prag de faliment, iar cei trei, ca reprezentanţi ai vânătorilor din Vatra Dornei, fac apel către toţi membrii asociaţiei din judeţ să ia atitudine.
„Acum 26 de ani, domnul Goicea Nicolae a fost pus la conducerea AJVPS Suceava de către organele de partid şi de stat, de către tovarăşii care înainte de 1989 erau la vânătoare la Pătrăuţi, împreună cu Ceauşescu. După ce a preluat cea mai bogată filială judeţeană din România, cu cel mai valoros fond cinegetic din ţară, cu un număr record de vânători şi pescari, prin dictatură şi teroare, prin excluderi, prin certuri şi procese interminabile, prin inactivitate şi încălcarea statutului Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, prin părăduirea ilegală a banilor vânătorilor şi asociaţiei şi în final prin transformarea AJVPS Suceava în asociaţie familială, Goicea a adus-o în pragul falimentului”, a acuzat Petrea Dulgheru, vicepreşedintele Clubului de Vânătoare Vatra Dornei.
Atribuirea suspectă a unui fond de vânătoare, ultima surpriză neplăcută pentru vânătorii dorneni
Acesta şi colegii săi au adus în atenţia vânătorilor şi pescarilor sportivi şi probleme concrete, la zi.
Pe 5 iunie 2017, Fondul de vânătoare 4 Buciniş a fost dat în autogestiune unui anume Nicolae Negrea, din Vatra Dornei. Această decizie a fost o surpriză totală pentru membrii Clubului de Vânătoare Vatra Dornei.
„În decizie, Goicea menţionează, în stilul caracteristic, că decizia a fost dată în condiţiile stabilite de Adunarea generală, care nu a avut loc anul acesta, iar la alte adunări generale nu s-a discutat această problemă. Decizia ilegală a fost urmată de încheierea ilegală a contractului de autogestionare”, au acuzat şefii Clubului de Vânătoare Vatra Dornei.
Acoperirea datoriilor prin sponsorizări
Aceste atribuiri suspecte ar avea un singur scop. Acoperirea datoriilor din ce în ce mai mari acumulate de AJVPS Suceava.
„La sfârşitul anului 2015, în indicatorii de bilanţ erau datorii de 180.610 lei şi numai într-un an, la bilanţul de la finele lui 2016, acestea au urcat la 399.979 lei, aproape 4 miliarde de lei vechi. Acum, domnul Goicea a venit cu soluţia salvatoare, caută fraieri să-i dea bani sub formă de sponsorizare, 20.000, 60.000, 90.000 de euro, pentru contracte de autogestionare, iar vânătorii vechi, care au plătit garanţii pe aceste fonduri de peste 12.000 de euro, sunt aruncaţi ca o măsea stricată”, se mai arată în memoriul public al celor trei.
Contestatarii cer convocarea de urgenţă a adunării generale
Cătălin Boghean, Petrea Dulgheru şi Iuliu Cojoc fac apel la preşedintele AJVPS Suceava, Ion Ciornei, să convoace adunarea generală, conform statutului, unde directorul să răspundă la întrebările şi acuzaţiile grupului de nemulţumiţi. Aceştia atrag atenţia că AJVPS Suceava este dusă spre faliment, iar Nicolae Goicea, aflat în prag de pensionare, ar putea pleca cu „tolba plină” la pensie.
Memoriul Clubului de Vânătoare Vatra Dornei a ajuns şi la conducerea Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, iar dacă nu vor fi reacţii, se va ajunge şi la plângeri penale şi acţiuni în instanţă prin care vor fi atacate atribuirile de fonduri de vânătoare.
Nu în ultimul rând, contestatarii cer realizarea de urgenţă a unui audit financiar extern, privind activitatea AJVPS Suceava în perioada 2011-2016.
Nicolae Goicea, judecat pentru un noian de infracţiuni
Trecând peste aceste probleme mai noi, cert este că Nicolae Goicea a avut şi încă are foarte multe probleme pe latură penală. Asta nu a contat însă deloc în continuitatea sa de invidiat, de 26 de ani, la conducerea AJVPS Suceava.
Nicolae Goicea a fost trimis în judecată, în decembrie 2015, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, împreună cu unul dintre subalternii săi, paznicul de vânătoare de la Vatra Moldoviţei, Radu Ghiocel Iurniuc. Rezumând faptele, Nicolae Goicea este judecat pentru că i-a restituit ilegal armele în mai multe rânduri lui Radu Ghiocel Iurniuc, chiar şi când acesta nu mai avea voie să le folosească după ce l-a ameninţat cu moartea pe primarul din comuna Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin. Acuzaţiile din rechizitoriul de trimitere în judecată sunt însă mult mai multe, paznicul de vânătoare folosind ilegal armele ani de zile, inclusiv la acte de braconaj. Nicolae Goicea este judecat pentru comiterea infracţiunilor de „abuz în serviciu în formă continuată”, „instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, „instigare la uz de armă fără drept”, „participaţie improprie sub forma complicităţii la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor” şi „participaţie improprie sub forma complicităţii la uz de armă fără drept”.
Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc. Sigur că Nicolae Goicea se bucură de prezumţia de nevinovăţie, atâta timp cât nu s-a dat încă o condamnare.
Găsit vinovat în trei dosare, a scăpat cu amenzi administrative
Foarte important este însă că în ultimii ani Nicolae Goicea a fost anchetat în trei cauze penale pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, abuzurile existând şi fiind confirmate de toate instanţele de judecată. De fiecare dată, Nicolae Goicea a scăpat însă de trimiterea în judecată, fiindu-i aplicate doar amenzi administrative, pentru că s-a opinat că faptele nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni ori erau foarte vechi.
De exemplu, într-unul din dosare organele de urmărire penală au stabilit cu certitudine că Nicolae Goicea a emis contrar dispoziţiilor legale mai multe permise de vânătoare, în baza unor documentaţii false. Este vorba de peste 20 de documente oficiale, iar constatarea a fost mai întâi a procurorilor care au anchetat cazul, după care şi trei instanţe de judecată au confirmat că permisele de vânătoare şi alte documente au fost emise ilegal şi au dispus anularea acestora, definitiv şi irevocabil.
Pe tot parcursul zilei de ieri, reporterii Monitorului de Suceava au încercat să-l contacteze telefonic pe Nicolae Goicea, pentru a răspunde la acuzaţiile colegilor dorneni, însă acesta nu a putut fi găsit.