576 de candidaţi care vor o carieră în învăţământul preuniversitar au susţinut, ieri, examenul de ocupare a posturilor, testarea scrisă având o durată de patru ore.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, dintre cei 697 de candidaţi înscrişi şi validaţi, 69 au absentat, iar alţi 52 s-au retras la scurt timp de la primirea foilor cu subiecte.
Metodologia le permite să părăsească sala de examen în prima parte a probei, fără a preda lucrarea, ba mai mult, aceştia nu vor figura ca absenţi.
Testarea a fost organizată în două centre de examen, respectiv Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” Suceava şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, începând cu ora 10.00. Lucrările vor fi corectare într-unul din centrele de evaluare de la nivel naţional, stabilite de Ministerul Educaţiei.
Rezultatele se vor afişa pe 18 iulie, iar contestaţiile se vor depune pe 18 şi 19 iulie. Notele finale vor fi făcute publice pe 25 iulie. Din 26 iulie încep şedinţele publice de repartiţie pe posturi.
Proba scrisă de la titularizare a fost precedată de inspecţiile la clasă sau probele practice. Nota obţinută la aceste testări are o pondere de 25% în media de repartizare. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.
Sute de candidaţi şi doar 82 de posturi stabile
Reamintim că în şcolile din judeţ sunt vacante doar 82 de posturi care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular). Dintre acestea, 36 sunt în mediul rural şi 46 sunt în mediul urban.
Statistica posturilor valabile pentru concursul de titularizare arată faptul că este un total de 564, din care 100 rezervate şi 464 vacante. Din cele 464 vacante, 382 au viabilitate mai mică de 4 ani.
În ciuda faptului că obţin note foarte mari, mulţi dascăli ajung tot pe posturi de profesor suplinitor. Mai mult, nota este valabilă doar trei ani, iar pentru posturile scoase la concurs într-un anumit an, prioritate au cei care dau examenul în anul respectiv.