Problemele create în trafic de biciclişti încep să fie exasperante, acum două zile, luni, din şase accidente rutiere care au avut loc în judeţul Suceava, în cinci fiind implicaţi astfel de participanţi la trafic. Mai mult, în toate cele cinci cazuri, bicicliştii au fost singurii vinovaţi de producerea acestora, după ce pur şi simplu au căzut de pe biciclete.
Primul accident a avut loc dimineaţă, în jurul orei 8.30, la Mălini. O localnică în vârstă de 44 de ani, care mergea pe bicicletă, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, suferind leziuni uşoare. Femeia a fost verificată cu etilotestul, rezultând o concentraţie de 0,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Al doilea accident a avut loc la 10.50, pe drumul judeţean din Ilişeşti, unde un copil de 13 ani, din satul Braşca, s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil. După acelaşi scenariu, în jurul orei 16.30, pe bulevardul Corneliu Coposu, din municipiul Suceava, la intersecţia cu strada Calea Obcinilor, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Gulia - Dolhasca, a pierdut controlul asupra bicicletei şi s-a izbit într-o bordură, de unde a căzut pe carosabil.
Luni seară, în jur de ora 20.30, a urmat la rând un biciclist în vârstă de 68 de ani, din Rădăuţi, care se deplasa pe strada Mihai Viteazul din localitatea de domiciliu şi, la intersecţia cu strada Bogdan Vodă, s-a dezechilibrat şi a căzut pe partea carosabilă, suferind leziuni uşoare.
„Biciclistul a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest şi să îi fie recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemiei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Tot luni seară, şi un bărbat de 49 de ani, din Horodnic de Sus, a căzut de pe bicicletă în timp ce mergea pe un drum comunal neclasificat din localitate. Bărbatul a ajuns la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde a declarat că a băut bere, dar a refuzat testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Poliţiştii atrag atenţia că astfel de accidente, aparent banale, se pot transforma în tragedii, cum s-a întâmplat în trei cazuri în acest an.
„Deşi au fost intensificate acţiunile preventive în teren, purtându-se discuţii cu bicicliştii şi fiind distribuite veste reflectorizante şi alte elemente reflectorizante pentru biciclete, în continuare o parte din participanţii la trafic în calitate de biciclişti aleg să îşi pună viaţa în pericol şi ignoră regulile rutiere, riscând să fie implicaţi în accidente grave sau să fie sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de peste 800 de lei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Cea mai mică amendă pentru biciclişti care încalcă o regulă rutieră este de 6 puncte de amendă, adică 875 de lei.