Un individ care a fost în ultimii ani coşmarul a zeci de suceveni, oameni care au plătit sume mari pentru tâmplărie din PVC, în baza unor contracte care nu au mai fost onorate niciodată, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost dată ieri de Curtea de Apel Suceava şi este definitivă. Radu Alexe Ivaş a fost condamnat pentru patru infracţiuni de înşelăciune, pentru care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Alte plângeri, cele mai multe de la oameni din municipiul Suceava, se află de foarte multă vreme în stadiul de anchetă, la poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. În acelaşi dosar, soţia lui Radu Alexe Ivaş, Mihaela Ivaş, a primit un an de închisoare, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani.
Ivaş va avea de executat mai puţin de 2 ani de detenţie
Radu Alexe Ivaş a scăpat uşor în acest dosar, în condiţiile în care prima instanţă, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, îi stabilise o condamnare la 3 ani de închisoare. Mai mult, magistraţii Curţii de Apel Suceava au constatat că infracţiunile de înşelăciune de la Câmpulung Moldovenesc sunt concurente cu o condamnare mai veche a lui Radu Alexe Ivaş. În aceste condiţii, din pedeapsa rezultantă de doi ani se vor scădea 7 luni de detenţie, executate în 2014.
De precizat că părţile civile, oamenii înşelaţi cu termopane, şi-au retras pretenţiile, semn că li s-au acoperit prejudiciile.
Faptele pentru care a fost condamnat acum, vechi din 2013
Afaceristul Radu Alexe Ivaş şi soţia sa, Mihaela Ivaş, au fost condamnaţi definitiv acum pentru fapte de înşelăciune comise în 2013, în zona Câmpulung Moldovenesc, fiind vorba de contracte neonorate privind montarea de tâmplărie din PVC şi sume încasate în contul avansului, pe care păgubiţii nu le-au mai recuperat.
„Inculpaţii au indus în eroare persoanele vătămate, cu prilejul încheierii şi derulării unor contracte privind efectuarea unor lucrări de montare geamuri termopan, subsecvente achiziţionării acestora şi plăţii unor sume de bani în avans, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste, cauzându-le acestora pagube financiare însemnate”, s-a arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Ţepele erau date cu contract şi cu facturi
Reţeta înşelăciunilor a fost simplă. Ţepele au fost date cu contract şi cu facturi, fără vreo jenă. Cei doi au deschis magazine şi au promovat oferte cu termopane la preţuri sub cel al pieţei. Clienţii primeau oferte avantajoase, Ivaş mergea la domiciliile lor, făcea măsurători, încheia un contract şi le cerea sume mari în avans. De multe ori clienţii au plătit în avans tariful întreg al lucrării şi materialelor, chiar şi sume de ordinul miilor de euro. După ce puneau mâna pe bani, soţii Ivaş începeau să amâne onorarea contractelor de pe o zi pe alta, până când închideau punctul de lucru şi nu mai răspundeau la telefoane. În unele cazuri, supuşi la presiuni de victime, uneori chiar constrânşi fizic, aceştia au mai returnat o parte din prejudicii.
Bătrâni cu banii luaţi şi lăsaţi fără geamuri la casă
Radu Alexe Ivaş a fost condamnat la un an de închisoare în mai 2014 pentru evaziune fiscală şi sustragere de sub sechestru. Înainte de a fi închis pentru evaziune fiscală, dar şi ulterior, pe numele firmei sale de termopane s-au adunat zeci de reclamaţii de la suceveni care au dat sume în avans pentru lucrări, iar apoi s-au trezit că sunt duşi cu vorba de la o săptămână la alta.
După înşelăciunile de la Câmpulung Moldovenesc, Radu Alexe Ivaş şi-a deschis un alt magazin în municipiul Suceava, pe bulevardul George Enescu. La scurt timp, deşi era deja trimis în judecată, au apărut noi reclamaţii. Scenariul a fost acelaşi: oameni care au plătit sume mari în avans, însă nu au mai văzut nici termopane şi nici banii înapoi.
Cel mai revoltător este cazul a doi bătrâni trecuţi de vârsta de 80 de ani, soţii Dumitru şi Georgeta Rotariu, care au achitat în jur de 1.500 de euro în avans pentru schimbarea geamurilor şi uşilor de la un apartament din centrul Sucevei. Vechea tâmplărie le-a fost dată jos de la mijlocul lunii august 2015, iar cei doi vârstnici ajunseseră să stea în prag de iarnă, în casă, fără geamuri. În cele din urmă, s-au împrumutat şi au plătit alte termopane, la o altă firmă.
La sediul din George Enescu al firmei lui Ivaş se adunau zilnic în acea perioadă oameni disperaţi, care îl implorau pe afacerist să le dea măcar banii înapoi. Punctul de lucru al societăţii a fost la un moment dat sigilat de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, care înregistraseră şi ei numeroase plângeri.