Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, eveniment organizat cu surle şi trâmbiţe trei ani la rând la Suceava, se mută la Bucureşti. Astfel, publicul din Capitală va avea ocazia să vadă cele mai bune spectacole ale anului 2017 susţinute de studenţii celor mai prestigioase şcoli de teatru din Europa.
Prima ediţie a Festivalului Internaţional, cunoscut şi sub numele de FIST, a fost organizat la Suceava în anul 2014 şi viza „revigorarea culturală a municipiului Suceava prin teatru, încurajarea debutului artistic, susţinerea tinerilor artişti şi promovarea artei contemporane”. Anunţate prin conferinţe de presă cu prezidiu numeros, invitaţi speciali, evenimentele circumscrise festivalului urmăreau să suscite interesul tineretului pentru fenomenul teatral, după cum declarau organizatorii.
Ediţia de debut a fost finanţată de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, care au alocat un buget de 90.000 de lei.
Ediţia din 2015 a fost organizată de Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, iar anul trecut principalul organizator a fost Primăria Suceava.
Despre migrarea festivalului la Bucureşti, edilul municipiului, Ion Lungu, spune că din 2017, la Suceava, a luat fiinţă Festivalul Zilele Teatrului „Matei Vişniec”, resursele financiare pe care primăria le poate aloca urmând să fie direcţionate către acest eveniment.
„Acum avem propriul nostru festival şi vom aloca resurse pentru dezvoltarea acestuia şi toate manifestările ce ţin de el”, a spus Ion Lungu.
FIST va avea o mai mare amploare şi deschidere către public
În schimb, cei de la Bucureşti spun că în acest an FIST va avea o mai mare amploare şi deschidere către public şi va fi organizat de Asociaţia „Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru”, în parteneriat cu Primăria Capitalei.
Spectacolele se joacă între 9 şi 16 iulie, pe scena Teatrului Metropolis şi la Teatrul Bulandra.
Potrivit ziarului Metropolis, ecourile pozitive ale primelor trei ediţii desfăşurate la Suceava şi publicul numeros au confirmat beneficiile acestei iniţiative şi le-au întărit organizatorilor convingerea de a continua pe drumul început. Aceştia îşi doresc ca şi a patra ediţie să impresioneze, la Bucureşti, prin spectacole reprezentative ale şcolilor de teatru din ţară şi din Europa.
Organizatorii din acest an mai arată că festivalul şi-a propus, încă de la prima ediţie, să înlesnească schimburile de experienţă între şcolile de teatru din Europa, urmărind promovarea valorilor culturale naţionale şi internaţionale. Intenţia organizatorilor este aceea de a contribui la dezvoltarea culturală locală şi regională, creând posibilitatea dezvoltării unor parteneriate internaţionale.