387 de absolvenţi de gimnaziu sunt deja liceeni cu acte în regulă, aceştia fiind declaraţi admişi la clasele vocaţionale din liceele din judeţ.
În plus faţă de evaluarea naţională, adolescenţii au susţinut în prealabil şi probe de admitere la sport, muzică, arte plastice, arhitectură, restaurare, teologie sau pedagogie, în funcţie de specializarea vizată. Cei aproape 400 de tineri sunt scutiţi deemoţiile repartizării computerizate, din data de 12 iulie.
56 dintre aceştia vor studia din toamnă în cadrul claselor cu profil pedagogic de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava.
90 de viitori boboci au fost deja admişi la clasele cu profil sportiv din cadrul Liceului cu Program Sportiv (LPS) Suceava, 18 sunt admişi la Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava, iar 120 vor învăţa în următorii patru ani la Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
Restul de 103 au fost admişi la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava (la Arte plastice, la clasa de Muzică, la Conservare şi restaurare şi la clasa de Arhitectură).
Aceste licee au organizat, în urmă cu mai bine de o lună, examene de departajare, testări destinate absolvenţilor claselor a VIII-a care au dorit să ocupe un loc în aceste clase.
Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii, candidaţii care obţin notă de trecere la probele de departajare nu sunt automat admişi la clasele pentru care au susţinut aceste probe. Aceştia sunt admişi în cadrul specializării pentru care au optat după susţinerea evaluării naţionale, în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere.
Miercuri are loc repartizarea computerizată
Circa 6.000 de elevi din judeţ aşteaptă repartizarea computerizată programată pentru 12 iulie, etapă în urma căreia vor şti care este unitatea de învăţământ unde vor studia în următorii patru ani. Repartizarea se realizează în funcţie de opţiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.
Media de admitere este media ponderată dintre media de la evaluarea naţională (80%) şi mediile din clasele de gimnaziu (20%).
Trebuie menţionat că absolvenţii de gimnaziu pot opta şi pentru şcolile profesionale care se organizează în cadrul liceelor.
Clase de învăţământ profesional în turism şi alimentaţie, fabricarea produselor din lemn, mecanică, industrie textilă şi pielărie, construcţii şi electrică etc. vor fi organizate în licee din judeţ.