Un bărbat din comuna Vama a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, după ce calul său, căruia i-ar fi pierdut urma, a ieşit în drum, în faţa unui autocar, şi a provocat un accident mortal. Este pentru prima dată când un proprietar de cal răspunde penal pentru o infracţiune atât de gravă, produsă totuşi indirect. Cert este însă, pe de altă parte, că un animal de talie mare lăsat de izbelişte poate provoca nenorociri.
Accidentul s-a petrecut la finele lunii august a anului 2015, pe DN 17, care leagă Suceava de Ardeal, pe raza comunei Vama.
Pe 30 august, la ora 4.00 dimineaţă, Andrei Cojocaru, în vârstă de 28 de ani, din municipiul Iaşi, conducea un autocar în care nu se aflau pasageri. Șoferul rula dinspre Câmpulung Moldovenesc spre Suceava şi a lovit violent un cal ce se afla pe carosabil. În urma impactului, autocarul a intrat pe contrasens, unde a avariat uşor o autoutilitară Mercedes Benz condusă regulamentar din sens opus de un tânăr din Valea Moldovei.
La faţa locului, poliţiştii au găsit o imagine de coşmar. Calul a fost lovit în plin de partea din faţă a autocarului. Parbrizul era spart, iar şoferul fusese proiectat prin geam şi era decedat.
Poliţiştii l-au identificat pe proprietarul calului în persoana lui Nicolae Iosep, din comuna Vama, care a declarat faptul că a pierdut calul de aproximativ trei zile. Lăsat nesupravegheat, calul a ajuns în drum, unde avea să producă nenorocirea. Mai ales pe timp de noapte, apariţia unui astfel de animal de talie mare pe carosabil, cu atât mai mult pe un drum naţional-european, reprezintă un pericol de moarte. Din cercetările făcute în acest caz a rezultat că şoferul autocarului nu avea cum să evite accidentul, iar cauza principală a tragediei este nesupravegherea cabalinei.
Nicolae Iosep a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Procesul în care va fi judecat acesta va începe pe rolul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, inculpatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
Un alt cal care traversa DN 17 a provocat un accident cu trei morţi
Pe raza judeţului au mai avut loc accidente produse în condiţii asemănătoare. De departe, cel mai grav a fost accidentul care a avut loc în iulie 2009, tot pe DN 17, la intrarea în Suceava dinspre Stroieşti.
Un microbuz condus de un bărbat din comuna Bălcăuţi, care aducea acasă oameni care munciseră în Belgia, Olanda şi Germania, a lovit un cal care traversa drumul. După acest prim impact violent cu animalul, microbuzul s-a lovit apoi de un cap de podeţ. Toţi cei trei oameni care erau pe locurile din faţă în microbuz au murit, în timp ce alţi patru de pe locurile din spate au fost răniţi.
Atunci, Poliţia veterinară a identificat calul după microcip, ca fiind înregistrat la un proprietar din Plopeni. Verificările veterinarilor au arătat că săteanul în proprietatea căruia figurează animalul era mort, calul plimbându-se pe la mai mulţi proprietari, fără ca aceste tranzacţii să mai fie înregistrate.