Ultimele zile au adus mai multe cazuri de înşelăciuni cu produse comandate de pe diferite site-uri, polițiştii trăgând un semnal de alarmă şi făcând apel la suceveni să nu achite sumele cerute ori să facă schimburi de produse decât după ce verifică ce au în colete.
Pe 4 iulie, seara, în jurul orei 18.00, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de o femeie în vârstă de 36 de ani, localnică, aceasta reclamând că a fost victima unei înşelăciuni. Aceasta a postat pe un site de renume un anunț prin care vindea un hoverboard, cu suma de 700 de lei. Aceasta a fost contactată de un bărbat care i-a spus că este din Cluj Napoca şi care i-a propus să-i ofere la schimb un iPhone 6. Încântată de ofertă, suceveanca i-a trimis produsul ei necunoscutului, care la rândul său i-a trimis un colet cu telefonul, credea victima. Suceveanca a fost sunată de un curier pe data de 4 iulie, primind coletul. În interior, tânăra a găsit o cutie goală şi două ciocolate Făgăraş în interiorul acesteia.
Și mai recent, ieri, un tânăr de 25 de ani, din municipiul Suceava, a reclamat că a achitat 530 de euro pentru achiziţionarea unui telefon mobil marca Samsung Galaxy Gray, a unei huse şi a unei perechi de căşti. După ce a achitat suma şi a primit coletul, suceveanul a constatat că în interior sunt doar ambalaje.
Aceste două cazuri vin după ce, joia trecută, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din municipiul Suceava, a comandat un TV pe un site, iar în coletul pe care l-a primit a găsit două pietre, două crengi de brad şi un suport pentru TV.
Păgubitul a relatat că pe 27 iunie, dorind să achiziționeze un TV, a consultat ofertele mai multor site-uri, efectuând o comandă pentru un televizor Samsung, pentru care trebuia să achite 2.695 de lei. A doua zi a primit un email de confirmare, prin care era informat că respectivul colet a fost predat firmei de curierat. O zi mai târziu, pe 29 iunie, tânărul a fost contactat de curier, întâlnindu-se cu acesta, achitând suma şi fiindu-i eliberată chitanță. După ce a primit coletul şi a desfăcut cutia tânărul a constatat că în interior se aflau două pietre şi două crengi de brad, precum şi un suport tv.
În toate cazurile polițiştii au deschis dosare penale pentru infracțiunea de înşelăciune. Despre prinderea autorilor este greu de vorbit, cei care se ocupă de astfel de înşelăciuni luându-şi de regulă toarte măsurile pentru a nu le fi găsită urma.
Măsurile de prevenire recomandate de polițişti
Cea mai importantă măsură de prevenire în cazul achizițiilor de acest fel este folosirea unui serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire. Polițiştii vă mai recomandă să verificați dacă site-ul cu care faceți tranzacția este de încredere - anume dacă oferă date de identificare complete - contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc. şi să analizaţi opiniile altor cumpărători, condiţiile de livrare şi de garanţie.
„Recomandăm atenţie maximă atunci când alegeţi să achiziţionaţi bunuri de la persoane fizice postate pe anumite site-uri de profil şi să nu efectuaţi plăţi în avans”, este mesajul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.