Oportunitatea de a studia o limbă străină, spaniola, cu un profesor european, respectiv cu Iuliana Cătălina Pînzariu, lector la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a fost catalogată de studenţii ei de la Universitatea „Hassan II” din Casablanca drept „o experienţă formidabilă”. Studenţii din grupele de la Şcoala Superioară de Tehnologie, din cadrul universităţii marocane, care au studiat spaniola în semestrul II cu Cătălina Pînzariu, au avut numai cuvinte de laudă pentru acest tip de schimb interuniversitar. „Studiul cu un profesor străin este o experienţă formidabilă, care ne permite să descoperim noi metode de învăţare cu un profesor care provine dintr-o cultură complet diferită de a noastră”, ne-a spus Hafsa, care consideră că, fiind obligaţi să comunice în limba care li se predă, nu doar că o învaţă mai repede şi mai bine, ci li se dezvoltă „spiritul de iniţiativă” pentru „a transmite cât mai corect şi complet ceea ce dorim să comunicăm”.
O altă studentă, Imane, ne-a spus că este pentru prima oară când studiază cu un profesor străin, „une charmante professeur, venu de Roumanie” (o profesoară minunată, venită din România), care împarte cu ei ceea ce a învăţat. Imane spune că atunci când o ascultă la curs pe Cătălina Pînzariu vizualizează imaginea oraşului şi a ţării din care aceasta vine, a oamenilor care trăiesc acolo. „Este un voiaj imaginar, o călătorie într-o altă lume, fără să te deplasezi”, afirmă tânăra, care a încheiat spunând că speră „din inimă” ca „Mme Catalina” să le predea cât mai mult timp.
Cei mai mulţi dintre studenţi au venit pentru prima dată în contact cu un profesor străin şi, dacă unii au văzut iniţial acest lucru dificil sau chiar „uşor ciudat”, s-au acomodat repede, inclusiv cu metodele europene de predare, mai puţin rigide, după cum au punctat unii dintre tineri. Soumia consideră că profesoara lor de spaniolă „are o metodă specifică să te facă să-ţi placă acest curs”. Fatima a remarcat respectul cu care Cătălina Pînzariu îi tratează pe studenţi şi disciplina de predare, precum şi eforturile pe care le face pentru a se asigura că studenţii recepţionează corect şi complet informaţiile transmise şi, atunci când este cazul, o face „şi într-o manieră amuzantă”. Trebuie spus aici că muzica şi poezia spaniolă sunt folosite de universitarul sucevean pentru a le uşura tinerilor accesul la limba spaniolă.
Fadwa a remarcat „toleranţa”, „înţelegerea” şi dedicarea de care dau dovadă profesorii europeni, iar Omaima, faptul că sunt „activi şi îşi fac munca foarte motivaţi”.
Studenţii apreciază contactul direct cu cultura europeană
Pentru Saad, un profesor străin „caută permanent să se adapteze şi face efortul să-i înţeleagă bine pe studenţi”. Din atitudinea la curs a Cătălinei Pînzariu, din modul în care se comportă cu studenţii, Siham spune că a înţeles „diferenţele dintre noi şi studenţii europeni” şi că apreciază „această experienţă mult mai agreabilă decât mi-am imaginat”.
Mohamed ne-a spus, la rândul său, că experienţa de a avea un profesor european a fost una plăcută, profitabilă pentru studenţi. „Une belle experience”, „une experience formidable”, au fost expresiile cu care au catalogat majoritatea studenţilor din anii I şi II la limba spaniolă studiul cu un profesor european. Unii dintre ei au sugerat, de asemenea, că ar fi util dacă limbile străine s-ar studia din colegiu, astfel ca în universitate ei să aibă deja o bază.
Reamintim că Iuliana Cătălina Pînzariu, lector la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, este prima româncă invitată să predea la Universitatea „Hassan II” din Casablanca - Maroc. Ea a predat limba spaniolă, ca profesor asociat, la Facultatea de Litere şi la Şcoala Superioară de Tehnologie din cadrul universităţii marocane.
Lectorul sucevean a predat în Maroc în baza acordului semnat între USV şi Universitatea „Hassan II”, în anul 2014, iniţiat chiar de Cătălina Pînzariu. Acordul cadru dintre cele două universităţi presupune organizarea de evenimente comune, schimburi academice, reviste, participarea la activităţi de formare etc.
Până acum, colaborarea s-a concretizat în organizarea unui Colocviu internaţional, început în 2015, la Casablanca, şi ajuns la a treia ediţie. În ceea ce priveşte schimburile academice, anul trecut un profesor marocan a predat ca profesor asociat, timp de trei luni, la Facultatea de Litere din Suceava, iar trei studenţi marocani au fost într-un stagiu de practică de două luni la Facultatea de Ştiinţe Economice.
În acest an, Cătălina Pînzariu a predat la Universitatea „Hassan II” şi doi doctoranzi marocani efectuează un stagiu de cercetare de cinci luni la USV.