Echipa de chirurgi urologi de la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a început să efectueze cu succes operaţii de nefrostomie, pentru care pacienţii erau trimişi în clinici medicale, până în urmă cu câteva luni. Cea mai recentă astfel de intervenţie chirurgicală, a cincea efectuată la Suceava, a fost realizată de urgenţă, duminică, de tinerii doctori Mircea Jurchis-Irimie şi Alexei Filip, la o pacientă de 42 de ani, care a ajuns la UPU în stare foarte gravă. Dr. Jurchis a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la care a venit alături de urologul Nicolae Dobromir şi de purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mihai Ardeleanu, că pacienta era anurică (rinichiul nu mai era capabil să producă urină) şi avea nevoie de intervenţie imediată. ”Am reuşit să intervenim cu succes, să realizăm nefrostomia cutanată ghidată. Diureza s-a reluat, urmează ca la 48 de ore să fie externată”, a spus medicul urolog. El a explicat că nefrostomia este o procedură prin care este plasat un cateter în pelvisul renal (în bazinet – componentă structurală a rinichiului) pentru drenarea fluxului urinar. Cateterul este introdus sub ghidaj ecografic. Practic, printr-o metodă minim invazivă, se ”construieşte” un canal artificial de evacuare a urinei din rinichi, temporar sau definitiv.
Metodele noi de intervenţie chirurgicală favorizează recuperarea post-operatorie mai rapidă
”Este o mare bucurie că avem în spitalul nostru chirurgi care practică acest gen de intervenţie. Altfel, ar fi trebuit pusă pe dializă”, a afirmat dr. Mihai Ardeleanu, specializat în nefrologie, care a subliniat că dializa, ca ajutor pentru eliminarea reziduurilor şi fluidelor pe care rinichii nu sunt capabili să le elimine singuri, este o metodă de tratament pe care pacientul o foloseşte toată viaţa, cu toate complicaţiile şi disconfortul care decurg de aici. Din punct de vedere al recuperării pacientului, al costurilor şi reducerii traumei operatorii, nefrostomia este opţiunea preferabilă.
Aplicarea cu succes a procedurii de nefrostomie cutanată ecoghidată la spitalul sucevean coincide cu angajarea aici a doctorului Jurchis-Irimie, la începutul acestui an. Medicul a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi a efectuat specializarea în urologie avându-l ca îndrumător pe renumitul chirurg urolog Mihai Lucan, coordonatorul Institutului de Transplant Renal Cluj.
Cel de-al doilea medic cu care a lucrat la intervenţia de duminică, medicul specialist urolog Alexei Filip, este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, în 2005 şi a fost recrutat de Spitalul de Urgenţă din Suceava în anul 2012. Media de vârstă a celor doi medici este de 34 de ani.
Dr. Jurchis-Irimie a mai spus că procedura de nefrostomie cutanată este una ”de echipă” şi că toţi cei patru medici ai secţiei Urologie o realizează. Dotarea de care beneficiază spitalul este, de asemenea, un aspect care a făcut acest lucru posibil.