Visul de a îmbrăca haina militară i-a determinat pe 14 adolescenţi să-şi încerce norocul, pentru al doilea an consecutiv, la admiterea de la Colegiul Naţional Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
Foarte încrezători în şansele lor de reuşită, dat fiind faptul că unitatea punea la bătaie locuri mai multe - 120, elevii s-au pregătit din nou pentru etapele admiterii, frecventând în paralel şi cursurile clasei a IX-a, la liceele unde intraseră în 2016.
Cu toate că au avut medii de admitere mari, chiar şi de 10, toţi cei 14 elevi au fost picaţi pe motiv că nu ar fi prezentat la dosar o fişă de înscriere în original. O fişă despre care cei în cauză spun că nu ar fi fost posibil să o aibă, aplicaţia Ministerului Educaţiei nepermiţând eliberarea ei pentru elevii din promoţiile trecute.
În timp ce neînţelegerile escaladau la colegiul câmpulungean în ziua admiterii, pe 3 iulie, Ministerul Educaţiei a trimis o adresă care taie din rădăcină orice polemică şi tranşează faptul că absolvenţii din seriile anterioare, care frecventează o altă unitate şcolară, nu mai pot participa la procesul de admitere pentru anul şcolar 2017-2018.
Cu alte cuvinte, speranţe deşarte, probe şi examene medicale susţinute degeaba, din moment ce exista o prevedere a ministerului de resort care nu le permite elevilor care sunt deja în clasa a IX-a să reînceapă cursurile liceale la o altă unitate de învăţământ.
„Lipsa fişei de înscriere în original ne-a eliminat din ierarhizare. O fişă care nouă nu ni se elibera”
„Ne-am asumat faptul că o să facem de două ori clasa a IX-a pentru că ne-am dorit foarte mult să învăţăm la colegiul din Câmpulung. Anul trecut, după ce am picat admiterea, fiecare a continuat alt liceu, cu gândul că anul acesta va încerca din nou”, ne-a mărturisit o elevă care şi-a jucat în această vară a doua carte în ceea ce priveşte admiterea la şcoala militară. Toţi cei 14, cu toate că erau deja elevi la un alt colegiu, s-au pregătit în continuare şi nu au renunţat la dorinţa de a urma o carieră militară. În primăvara acestui an, au susţinut o testare psihologică, urmată de testarea aptitudinilor fizice şi un test grilă comun pentru disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică.
Au obţinut medii mari, ba chiar de 10, astfel că visul de a fi elevi militari era mai aproape ca oricând.
Din păcate perseverenţa şi stăruinţa acestora, traduse în eforturi deloc puţine şi muncă în plus, s-au transformat într-o mare dezamăgire şi multe semne de întrebare.
Totul a culminat cu ziua de 3 iulie, în ultima etapă a admiterii, când s-a făcut ierarhizarea notelor şi când elevii au aflat că nu figurează pe lista celor admişi. Ba mai mult, deşi se aflau în curtea Colegiului Naţional Militar Câmpulung, cei 11 candidaţi, câţi mai rămăseseră din cei 14, erau trecuţi ca „neprezentaţi” la ultima fază a admiterii.
„Unui băieţel îi era rău, cădea pe jos. O altă fată a plâns de numa’ numa’. Fata era un pericol. Ferească Dumnezeu, cu un copil se poate şi întâmpla ceva”, a povestit un tată care a asistat la spectacolul nefericit de luni.
O altă elevă a completat că „lipsa fişei de înscriere în original ne-a eliminat din ierarhizare. O fişă pe care nu aveam de unde să o iau. Fişa de înscriere respectivă nu se putea elibera de sistem, o aveam pe cea de anul trecut şi nimeni nu ştia că acelea nu vor fi luate în considerare. Am fost trecuţi ca <neprezentaţi>, deşi noi, luni, am stat toată ziua în faţa colegiului. Aveam media 9,31 şi aş fi intrat. Toţi ne aşteptam să intrăm, şocul a fost imens, mă vedeam elevă acolo”.
De cealaltă parte, reprezentanţii Colegiului Naţional Militar au arătat că pentru a participa la etapa a II-a a admiterii, de ierarhizare, din data de 3 iulie 2017, candidaţii erau obligaţi să se prezinte cu fişa de înscriere în original, listată din aplicaţia privind admiterea la liceu pentru anul şcolar 2017-2018. Aceştia au mai menţionat că elevii au fost informaţi încă din data de 25 mai că pentru dosarul de admitere, cei în cauză trebuie să prezinte fişa de înscriere.
„Toate argumentele în privinţa neacceptării documentelor prezentate de candidaţi a fost discutată cu părinţii acestora de către conducerea colegiului şi comisia de admitere în data de 03 iulie în intervalul orar 17,45-20,00”, au transmis reprezentanţii colegiului.
Am consultat pentru mai multe lămuriri un director de unitate gimnazială care ne-a explicat că fişa de înscriere se eliberează o singură dată, iar „elevii nu au dreptul la o a doua fişă de înscriere, potrivit legii”. Din moment ce acestor elevi le-a fost eliberată fişa când s-au înscris la liceul unde au frecventat clasa a IX-a, este cert că aceştia nu puteau prezenta acest document.
Liceeni care vor să ia de la zero clasa a IX-a
În fine, în încercarea de a face lumină în situaţia de la Câmpulung, iţele şirului de întâmplări de acolo s-au încâlcit parcă mai mult. Astfel, am aflat că tot în cursul zilei de luni, la admitere, Ministerul Educaţiei a trimis o adresă în care specifică faptul că „absolvenţii din seriile anterioare care au participat la repartizarea computerizată în anii precedenţi şi au dobândit deja calitatea de elev într-o unitate de învăţământ liceal nu mai pot participa la procesul de admitere pentru anul 2017-2018”.
O prevedere care anulează practic toate demersurile elevilor, toate încercările lor de a fi admişi în acest an la liceul militar. Potrivit informării transmise de ministerul de resort, acestora le era interzis să participe la acest proces de admitere, din moment ce ei au deja statut de licean.
Inevitabil, mergând pe firul logic, survin întrebările <De ce li s-a mai permis să susţină probele de admitere, cele la educaţie fizică, matematică şi limba română?> sau <De ce nu au fost informaţi de reglementarea Ministerului Educaţiei încă de la început?>, întrebări ce nu au primit decât răspunsuri evazive.
Mai mult, o altă mămică, din Frasin, a cărei fiică are media de admitere 10, susţine că „prevederea invocată de Ministerul Educaţiei exista şi în anii trecuţi şi cu toate acestea au fost admişi elevi din promoţii anterioare. În 2016, sigur au fost admişi absolvenţi din 2015”.
Părinţii vor suplimentarea locurilor
Epuizaţi şi demoralizaţi de suferinţa copiilor lor, părinţii solicită conducerii şcolii să facă demersuri pentru a suplimenta locurile pentru admiterea 2017-2018 pentru a-i cuprinde şi pe cei 11 elevi rămaşi, principalul argument fiind notele mari pe care le au aceştia.
Părinţii nu exclud nici varianta ca justiţia să facă dreptate în acest caz.
„Elevi cu 10, 9.80, 9.50 nu au fost admişi, iar fiecare instituţie implicată flutură nişte acte ca să se acopere. În condiţiile de anul trecut, care din câte ştim nu s-au schimbat, eram admişi”, a menţionat o mămică.
În fine, în agitaţia creată, în stresul generat de răsturnarea de situaţie de la afişarea rezultatelor, mulţi părinţi au recepţionat informaţii fragmentate, explicaţii pe jumătate, căutând şi ei nişte răspunsuri clare la situaţia creată.