O familie de patru persoane s-a internat, săptămâna trecută, la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce a consumat ouă cu maioneză, preparate în casă. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că investigaţiile au arătat că ouăle, achiziţionate de la un magazin local, erau contaminate cu Salmonella.
Cei doi adulţi şi doi copii au primit tratament de specialitate la spitalul dornean. Inspectorii sanitari au efectuat verificări la magazinul de la care au fost achiziţionate ouăle şi nu au descoperit nici un fel de probleme. În aceste condiţii, cel mai probabil este că hrana a fost contaminată în timpul preparării. Dr. Zorescu recomandă populaţiei să manifeste o atenţie deosebită atât surselor de unde procură alimentele, cât şi modului de păstrare a acestora şi a hranei preparate. Medicul subliniază că nu trebuie consumate alimente preparate cu o zi înainte decât dacă există certitudinea că au fost păstrate la frigider în mod corespunzător. ”Alimentele gătite nu trebuie consumate după mai mult de 48 de ore de la preparare, chiar dacă au fost ţinute la frigider”, precizează dr. Zorescu.
Salmoneloza este o infecţie provocată de bacteria Salmonella, care trăieşte în intestinul oamenilor, animalelor şi păsărilor.
Atenţie la modul de păstrare a alimentelor!
De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, ouă sau produse din ouă, crude (de exemplu, maioneza) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauză frecventă dacă provin din apă contaminată.
De asemenea, fructele şi legumele proaspete pot determina această infecţie, dacă sunt irigate sau spălate cu apă contaminată în timpul procesării. Multe alimente sunt contaminate atunci când sunt pregătite de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales după folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.
Unii oameni pot deveni purtători cronici de Salmonella şi pot transmite infecţia altor persoane, chiar dacă ei înşişi nu au simptome. În cazul îmbolnăvirii, se manifestă greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, scaune cu sânge.
Spălarea fructelor şi legumelor, spălarea mâinilor, spălarea şi dezinfectarea tacâmurilor, a veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate sunt măsuri necesare care asigură prevenirea infecţiilor.
De asemenea, medicii recomandă consumul de apă şi alimente din surse sigure, avertizând că inclusiv gheaţa poate să transmită infecţii, dacă apa folosită a fost contaminată.
Un alt avertisment important este referitor la depozitarea cărnii crude în frigider, obligatoriu separat faţă de alte produse (peşte, legume şi verdeţuri congelate, îngheţată etc.).