Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iul 2017 - Anul XXII, nr. 149 (6565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noi reglementări

Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri, la comisiile de evaluare, până la 18 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, la recomandarea medicului specialist. Pentru ceilalţi copii cu afecţiuni grave, genetice sau incurabile certificatul medical se poate elibera pe o perioadă de până la 2 ani, iar pentru cei care urmează să împlinească 18 ani se poate acorda certificatul de handicap pe o perioadă mai mică de 6 luni până la maxim 2 ani şi 6 luni. Toate aceste reglementări apar în textul Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, respectiv pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. La propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, ordonanţa de urgenţă în care sunt precizate o serie de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile acestora. Este important de reţinut, după cum ne-a spus Iulia Precob, şef Serviciu Juridic şi Contencios din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, că certificatele de handicap pentru copii şi pentru adulţi pot fi contestate în termen de 30 de zile doar la Instanţa de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Suceava. Până acum, contestaţiile la certificatele pentru adulţi cu handicap erau soluţionate de către Comisia Superioară de la Bucureşti.

 

Debirocratizare

Noua Ordonanţă de Urgenţă îi scuteşte pe sucevenii cu probleme de sănătate de drumurile interminabile la sediul DGASPC. Persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu prestaţia socială şi nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens. „Noile prevederi stabilesc faptul că prestaţia socială se acordă automat, după obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, prin decizia directorului executiv al DGASPC Suceava, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, aşa cum prevedea varianta veche a legii. Nu în ultimul rând, măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile şi cozile la sediul DGASPC”, a completat Iulia Precob.

 

S-au restrâns obligaţiile de întreţinere a adulţilor cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale

Conform noilor reglementări guvernamentale, s-au restrâns obligaţiile de întreţinere a adulţilor cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale. Şefa DGASPC Suceava, Nadia Georgeta Creţuleac, ne-a explicat că modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligaţie la soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copii pentru părinţi. „În prezent, obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centrele rezidenţiale se datorează în totalitate sau parţial, după caz, soţului sau soţiei, rudelor în linie dreaptă, fraţilor şi surorilor, „precum şi celorlalte persoane anume prevăzute de lege, în ordinea stabilită la art. 519 din Codul Civil”, a completat Creţuleac.

 

Autorităţile locale pot să deschidă servicii pentru persoanele cu dizabilităţi

O altă prevedere importantă a ordonanţei de urgenţă, după cum am aflat de la conducerea DGASPC Suceava, are în vedere crearea de oportunităţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate) şi pentru autorităţile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetăţean. Legea actuală permitea doar Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu şi autorităţilor locale. O astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării şi nu obligaţia de a înfiinţa servicii.

 

Recunoaşterea oficială a limbajului mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial, în urma publicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2017, ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv. Măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în vederea asigurării exercitării dreptului persoanelor cu dizabilităţi la libertatea de expresie şi opinie, „inclusiv libertatea de a căuta, de a primi şi împărtăşi informaţii şi idei, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, prin toate formele de comunicare alese de acestea”.

 

Încă sunt nemulţumiri

Preşedinta Asociației Umanitare „Freamăt de speranță” Câmpulung Moldovenesc, Anca Crăciun, mama unui adolescent cu tetrapareză spastică, Sebi Crăciun - micul poet, ne-a spus că este binevenită măsura de a nu mai purta pe drumuri copiii care au handicap foarte grav, care erau chemaţi „în bătaie de joc”.

„În ceea ce-l priveşte pe Sebi şi pe ceilalţi copii cu afecţiuni asemănătoare, sunt slabe şanse să li se elibereze certificatul de handicap şi la doi ani. A mai fost aşa o încercare acum trei ani. Mai nou, se cere la comisie, indiferent de problema medicală a copilului, ca acesta să fie evaluat de un dr. psiholog cu o anumită specializare, doctor  pe care îl găsim în zona noastră doar la Vatra Dornei, aşadar ne poartă mai mult pe drumuri decât în anii trecuți şi se şi plăteşte 80 de lei”, ne-a spus femeia. Ea a explicat că ar trebui să li se recomande un doctor care să îi vadă pe copii în localitatea lor de domiciliu, măcar în oraşe, pentru că „sunt bani cheltuiţi pe drum şi o zi obositoare atât pentru copil, cât şi pentru însoţitor”. Soluţia, în opinia unei mame care are copil cu handicap, ar fi ca pe baza unui program bine stabilit, comisia de evaluare să vină în fiecare oraş din judeţ, pentru a-i vedea pe copiii cu dizabilităţi. „Eu văd că în loc să se simplifice, lucrurile se complică. La asociaţie, am ajutat cu câte 200 de lei fiecare copil pentru comisia de expertiză, pentru că sunt părinți care chiar nu au aceşti bani şi au fost cazuri în care pentru că nu şi-au făcut actele, au pierdut gradul de handicap. Ar trebui să fie totul gratuit şi accesibil pentru aceşti copii”, a completat Anca Crăciun. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri, la comisiile de evaluare, până la 18 ani.
 Vizualizări articol: 3258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri, la comisiile de evaluare, până la 18 ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei